Šef Ferrarija Mattia Binotto priznaje da su ga iznenadile vožnje Charlesa Leclerca u njegovoj prvoj sezoni u Ferrariju i kako se Monežanin brzo prilagodio izazovima koje Ferrari donosi.


Nakon samo jedne pune sezone u Formuli 1 sa Sauberom, Leclerc je zaradio promociju u Ferrari, gdje je došao na mjesto Kimija Raikkonena, koji je otišao u suprotnom smjeru. 22-godišnjak se jako brzo prilagodio u Ferrariju i izborio se sa svim očekivanjima i pritiskom.

Za timskog kolegu je dobio četverostrukog prvaka Sebastiana Vettela, kojeg je porazio u unutartimskom duelu. Porazio je Nijemca u njihovom kvalifikacijskom duelu 12:9, ostvario je više pobjeda, a osvojio je 7 pole positiona, naspram Vettelova 2 polea. Uz to je Monežanin imao više postolja od iskusnijeg timskog kolege.

Binotto je impresioniran kako se Leclerc snašao u Ferrariju, a priznao je da ga je mladi vozač iznenadio svojim vožnjama:

„Jako smo sretni s njim. Njegova sezona je bila izvanredna. Sedam puta je startao sa pole positiona, a ostvario je dvije pobjede. Završiti ispred Sebastiana (u poretku vozača) je veliko postignuće. Mislim da je Charles sviju iznenadio, ne samo mene. Jako je brz i uspio se cijele sezone nositi sa pritiskom,“ rekao je Binotto.

Leclerc je sezonu započeo kao drugi vozač, pošto je Binotto otvoreno priznao da će favorizirati Vettela. Međutim, Monežanin se tokom sezone svojim vožnjama izborio za jednak status, što je potvrdio i šef Ferrarija:

„Kada smo započeli sezonu, situacija je bila drugačija. Imali smo mladog vozača i iskusnog vozača. Ali ako pogledate zadnje utrke, bili su slobodni da se međusobno utrkuju i od toga krećemo. 2019. je zatvorena knjiga i započinjemo novu.“

„Već smo započeli s novim putem i potrebno nam je strpljenje. Radimo sve što je u našoj mogućnosti jer naši navijači zaslužuju pobjede,“ dodaje Binotto.