Formula 1 je objavila tri videa koja pokazuju njihovu novu televizijsku grafiku za 2019. godinu. Novost će biti vjerovatnoća preticanja, grafika koja pokazuje potrošnju guma i performanse bolida, te ‘prednost prilikom odlaska u boks’.


Sportski direktor Formule 1 Ross Brawn je na Amazonovom događaju otkrio novu, napredniju televizijsku grafiku za 2019. godinu, koja se može podijeliti u tri grupe: vjerovatnost preticanja, performanse bolida i ‘prednost prilikom odlaska u boks’.  Sve tri grafike će bit generirane u stvarnom vremenu pomoću mašine koja će se oslanjati na FOM-ove podatke iz stvarnog vremena, podatke ekipa i historijske informacije.


Vjerovatnost preticanja

Ova grafika je dizajnirana tako da pokazuje postotak, tj. vjerovatnost uspješnosti preticanja i predvidi kojim putem će vozač pokušati izvesti svoj manevar.

 


Performanse bolida

Grafika performansi bolida koristi podatke o potrošnji i temperaturi guma da otkrije generalne performanse bolida i pokaže koliko dugo vozač može zadržati svoj trenutni tempo prije nego dođe do pada performansi.

 


Prednost prilikom odlaska u boks

‘Pit stop advantage’ ili prednost prilikom dolaska u boks je grafika koja je dizajnirana tako da pokaže da li vozač može steći prednost ranijim ili kasnijim odlaskom u boks u odnosu na rivala koji je ispred njega.

 

 

Sportski direktor Formule 1 Ross Brawn je rekao da će nova grafika koristiti F1 tehnologiju kako bi navijačima ponudili ‘dublje’ razumijevanje sporta.