Vozač Ferrarija Sebastian Vettel nije zabrinut svojoj formom nakon što je u Italiji napravio novu veliku vozačku grešku u nizu u posljednje dvije sezone.


Nijemac je imao katastrofalan vikend u usporedbi sa svojim timskim kolegom Charlesom Leclercom, koji je slavio sa pole positiona. Sjajnom vožnjom protiv dva Mercedesa je Monežanin svojoj momčadi donio prvu pobjedu na domaćem tlu još od 2010. godine.

Vettel se izvrtio u Ascari zavoju u šestom krugu, a prilikom povratka na stazu udario je u Racing Point Lancea Strolla. Nijemac je oštetio svoje prednje krilo i morao je u boks na popravke, a kasnije je zbog nepravilnog vraćanja na stazu i udaranja Strolla dobio najoštriju kaznu prije diskvalifikacije—10 sekundi stajanja u boksu.

Unatoč nizu velikih grešaka koje pravi u posljednje vrijeme, Vettel nije zabrinut svojom formom:

„Brzina je tu, tako da nisam zabrinut. Samo moramo dovesti stvari na svoje mjesto.“

Vettel je dobio i 3 kaznena boda na svoju superlicencu, te je jako blizu zabrane nastupa poslije VN Italije. Nijemac je trenutno na 9 kaznenih bodova, a pravila Formule 1 nalažu da vozač dobija automatsku zabranu nastupa u jednoj utrci ako ‘skupi’ 12 kaznenih bodova tokom jedne godine.

Vettel je svih svojih 9 kazenih bodova skupio od prošlogodišnje VN SAD-a, koja se održavala od 19.-21. oktobra. To znači da će Nijemac dobiti automatsku zabranu nastupa u jednoj utrci ako u Singapuru, Rusiji ili Japanu napravi sličnu glupost.

On je nakon utrke istakao da nije bio svjestan situacije sa kaznenim bodovima. Četverostruki prvak nema pobjedu od prošlogodišnje VN Belgije, a ove godine je samo jednom bio blizu pobjedi—u Kanadi, gdje je prvi prošao ciljem, ali je zbog kazne od 5 sekundi, koju je dobio jer se na nepravilan način vratio na stazu nakon greške koju je napravio pod pritiskom Lewisa Hamiltona u konačnom plasmanu zauzeo drugo mjesto.

Vettelova forma u posljednjih 28 utrka (od prošlogodišnje VN Francuske) je zabrinjavajuća i Nijemac je u prosjeku svake tri utrke pravio veliku vozačku grešku. Monza je bila njegova četvrta velika greška ove sezone:

  1. U Bahreinu se izvrtio iza Hamiltona nakon što ga je Britanac pretekao
  2. Izletio je sa staze u Kanadi dok je bio u vodstvu i pod pritiskom Lewisa Hamiltona. Na stazu se vratio na nepravilan način ispred Britanca, koji je morao kočiti kako bi izbjegao sudar, a Nijemac je kažnjen sa kaznom od 5 sekundi.
  3. Zabio se u Verstappena na VN Velike Britanije

Četverostruki prvak kaže kako nije sretan ishodom svoje utrke u Italiji, gdje je završio 13., ali je istakao zadovoljstvo pobjedom Leclerca:

„Nisam sretan,“ komentirao je Vettel svoju grešku u Italiji. „Nakon toga je utrka bila gotova, ali barem je tim nastavio dalje. Nakon što je prošle godine Kimi bio blizu pobjedi, ovaj put je Charles na kraju osigurao pobjedu za tim.“

Vettel je ostvario 53 pobjede u 233 utrke tokom svoje dosadašnje F1 karijere, ali nema pobjedu od prošlogodišnje VN Belgije.