George Russell je dobio službeno upozorenje od strane sudija zbog incidenta sa timskim kolegom Lewisom Hamiltonom, dok je Pierre Gasly dobio dvije kazne po 3 pozicije.

Vozač Alpine Pierre Gasly je dobio dvije kazne od tri pozicije za Veliku nagradu Španije, što ga pomjera na 10. mjesto nakon što je ometao svoje rivale u kvalifikacijama.

Gasly je završio na 4. mjestu tijekom kvalifikacija u Barceloni, sa krugom od 1:12.816. Za vozača Alpine je to bio najbolji rezultat ove sezone, dok je istu poziciju ostvario 2021. u Kataru.

Međutim, Francuz je dobio dvije kazne od tri mjesta nakon što je proglašen krivim za blokiranje Carlosa Sainza i Maxa Verstappena.

Oba su se incidenta dogodila u Q1, a Sainz je zadržan u zavoju broj 13. U tom slučaju, sudije su primjetile da je Gasly bio svjestan Ferrarija, ali su naveli da nije mogao izbjeći blokiranje Sainzovog bolida zbog delta velike brzine između oba bolida.

Pored toga, Gasly je također kažnjen zbog zadržavanja Verstappena u zavoju broj 4. Za ovaj incident, krivica je pripisana Alpineu jer nisu upozorili svog vozača da se pomjeri. Francuski proizvođač je obavijestio Gaslya da bolidi koji se približavaju su u sporom krugu.

S druge strane, George Russell je dobio je službeno upozorenje od strane sudija nakon što se sudario sa Lewisom Hamiltonom tijekom kvalifikacija.

Vozačka postava Mercedesa je imala incident na startno-ciljnom pravcu. Russell je rekao da je incident uzrokovan “pogrešnom komunikacijom” jer je napravio mjesta za druge bolide oko sebe, a nije znao da se njegov timski kolega nalazi iza njega.

Sudije su prihvatile Russellovo objašnjenje da je propustio Maxa Verstappena i Carlosa Sainza pored sebe prije nego što je krenuo u brzi krug, te je morao izbjeći Ferrari ispred sebe dok je prelazio startnu liniju. Pored toga, dodatno olakšanje za mlađeg Britanca u Mercedesu je bila ta da njemački tim nije upozorio Russella da se Hamilton nalazi iza njega i da kreće u brzi krug.