Sebastian Vettel misli da je učinio uslugu Lewisu Hamiltonu time što je napao Valtterija Bottasa s vanjske strane prvog zavoja na startu VN Španije.


S obzirom da je Mercedes bio u svojoj ligi u Barceloni, Vettel je znao da je start utrke jedina prilika koju je imao da nešto napravi protiv njemačke momčadi. Pokupio je dobru zavjetrinu od Bottasa na putu prema prvom zavoju i pokušao je s vanjske strane proći oba Mercedesa—ali na kraju je prekasno kočio i blokirao je prednji desni točak, čime je oštetio prednju desnu gumu.

To oštećenje mu je pravilo probleme tokom cijelog prvog stinta, ali vjeruje da je bilo vrijedno riskirati napraviti nešto u prvom zavoju. Misli da je usput učinio uslugu Lewisu Hamiltonu jer je omeo Bottasa.

„Želio sam kočiti najkasnije—mislim da sam to i uradio,“ rekao je Vettel. „Valtteri je prilično kasno kočio tako da nisam mogao ući u zavoj, nisam ga mogao vidjeti, ali znao sam da je tu. Vidio sam da je i on kočio kasno i da sam samo skrenuo—što sam mogao uraditi, onda on ne bi imao kuda i ja bih otišao u drugom smjeru—nije uspjelo.“

„Na kraju sam učinio Lewisu uslugu jer sam omeo Valtterija. Bilo je jasno da ne mogu osvojiti utrku u prvom zavoju ali vidio sam da mogu nešto pokušati. Pokušao sam i nije uspjelo.“

Vettel je bio spor u prvom stintu zbog čega mu se za mjenjač zalijepio timski kolega Leclerc, kojeg je naposlijetku propustio. Vjeruje da bi lako zadržao svoju poziciju da nije imao problema sa gumama.

„Moja utrka je bila kompromitovana u prvom stintu, nismo imali puno krugova gdje sam mogao ići brzinom bolida. Mislim da bismo bili jaki u prvom stintu na soft gumama. Charles je imao dobar stint, ali morao sam se brinuti o gumama tako da sam gubio puno.“

„Ali kada sam bio u čistom zraku, osjećao sam se dobro, brzina je bila prilično dobra i u usporedbi sa Maxom. Na kraju sa sigurnosnim automobilom nije bilo ni važno, nakon sigurnosnog automobila smo više-manje vozili istom brzinom. Bilo bi jako tijesno da smo imali normalnu utrku bez blokiranja točkova u prvom zavoju,“ dodao je Vettel.

VN Španije je bila još jedna razočaravajuća utrka za Ferrari, koji je u Barceloni osvojio 4. i 5. mjesto.


Start VN Španije: