Max Verstappen vjeruje da se mogao boriti za pole position u kvalifikacijama na Silverstoneu, ali ga je u tome spriječio problem sa turbopunjačem.


Vozač Red Bulla će u VN Velike Britanije krenuti sa četvrtog mjesta nakon što je bio 0,183s sporiji od Valtterija Bottasa, koji je osvojio pole position. No, Nizozemac tvrdi da je u svom najboljem krugu izgubio 2 desetinke.

Verstappen je prijavio problem sa turbo lagom u sporim zavojima i smatra da mu Hondin motor nije davao snagu koju je tražio u niskim obrtajima.

„Mogao sam se boriti za pole. Ako pogledate cijeli vikend, nisam imao dobar balans sve do kvalifikacija,“ rekao je Verstappen. „Ali cijeli dan sam imao problema sa turbo lagom, što znači da postoji odstupanje u isporuci snage kada stisnete gas.“

„To nas je danas sigurno koštalo jednu i pol do dvije desetinke, što je velika šteta gledajući vremena.“

Red Bull i Honda istražuju šta je tačno uzrokovalo odstupanje isporuke snage motora kada bi Verstappen pritisnuo papučicu gasa. Ovo je treći vikend zaredom da Nizozemac prijavljuje takav problem.

„U pitanju je samo fino podešavanje, ali nismo to danas uspjeli podesiti. Inače smo to mogli uraditi, ali danas nismo. Cijelo vrijeme, kada stisnete gas, dolazi do odstupanja, a neki zavoji se voze u niskim obrtajima. Stisnete gas i ništa se ne dešava i odjednom snaga dođe. Gubite performanse, pogotovo ovdje. Većinom nakon izlaska iz sporih zavoja slijedi jako dug pravac i kontinuirano gubite vrijeme.“