Max Verstappen kaže kako je odluka Red Bulla da ga pozove u boks i stavi novi set guma tijekom siguronosnog automobila sačuvala njegove nade u pobjedu na Interlagosu.


Verstappen je u dva navrata morao prestizati novog šesterostrukog prvaka Lewisa Hamiltona, dok je tražio svoju treću pobjedu sa Red Bullom pogonjen Hondinom pogonskom jedinicom.

Nizozemac je već jednom prošao Hamiltona kad je Valtteri Bottas morao zaustaviti svoj bolid zbog problema sa motorom, nakon čega je SC izišao na stazu. Red Bull je tada odlučio da svog vozača pozove u boks kako bi mu stavili nove soft gume, dok je Mercedes ostavio Hamiltona na stazi i ‘starijim’ medium gumama.

Verstappen je sjajnim potezom zaobišao Hamiltona nakon restarta, da bi nakon toga ‘zapečatio’ svoju treću pobjedu ove sezone.

„Mercedes je opet bio brz. Ali, mislim da smo kao tim odradili zaista dobar posao sa pit stop strategijom,“ kazao je vozač Red Bulla.

„Mislim da je poseban bio onaj zadnji poziv da se vratimo na crvene (soft) gume, što je u osnovi sačuvalo našu utrku i pružilo nam priliku da se ponovo borimo protiv Lewisa u zavoju 1. Bilo je naravno nevjerovatno ponovo biti vodeći.“

„Morao sam konstantno da pritiskam zbog Lewisove strategije ulaskom u boks krug ranije, tako da smo stvarno morali biti u top ‘formi’ sa našim ulascima u boksove,“ dodao je.

„U dva navrata smo imali dobar potez nad njim (Hamilton) da bi se vratili na prvu poziciju i otud sam mogao kontrolirati utrku sa gumama koje sam imao.“

„Jako sam pritiskao kako bih bo što bliži, jer je to bio moj jedini način. Bio sam blizu DRS-a i znali smo da imamo sjajnu maksimalnu brzinu već cijelog vikenda – tako da sam vrlo sretan što sam ga prošao.“