Vozač Mercedesa Lewis Hamilton je odlučio propustiti saslušanje sudaca oko incidenta sa Albonom jer je već bio prihvatio krivicu za sudar sa Tajlanđaninom i kaznu koja je nakon toga uslijedila.


Hamilton je ‘okrenuo’ Albona prilikom njihovog dvoboja za drugo mjesto u pretposljednjem krugu utrke na Interlagosu. Incident je odmah stavljen pod istragu, ali su sudci odlučili donijeti odluku tek kada saslušaju oba vozača.

Zbog toga je Hamilton prisustvovao ceremoniji na postolju i proslavio je svoje treće mjesto u cilju, ali je ono kasnije pripalo Carlosu Sainzu, s obzirom da je šesterostruki prvak kažnjen naknadno s 5 sekundi.

Ova situacija je bila suprotna nekim prethodnim sličnim incidentima na samom kraju utrke u kojima je bio uključen Daniil Kvyat. Rus je nekoliko minuta nakon završetka utrka u Meksiku i Americi kažnjen, bez da su ga sudci zvali na saslušanje.

Ali Hamilton je priznao svoju krivicu i prije pozivanja na saslušanje, odmah na gridu po izlasku iz bolida. Mercedes je na saslušanje poslao sportskog direktora Rona Meadowsa, koji je sudcima proslijedio poruku da je njegov vozač priznao krivicu i da se zbog toga nije želio pojaviti na saslušanju kako bi se branio pred sudcima.

„Htjeli su to istražiti poslije utrke, tako da su pozvali oba vozača. Ali tim je priznao krivicu,“ rekao je direktor utrka Michael Masi. „Došli su dole i rekli:’Ne trebate nas pozivati. Lewis je priznao krivicu’, navodno je Ron to rekao i to je bilo to.“

„Kada je istraga u tijeku i kada istražujete, a tim dođe do vas i kaže ‘Pogriješili smo’, ta istraga onda postane veoma jednostavna.“

Sudci su Hamiltonu željeli pružiti priliku da ‘brani svoj slučaj’ s obzirom da je u pitanju bila podijumska pozicija. No, Hamilton nije to želio, jer je bio svjestan da je pogriješio. Nakon utrke se ispričao Albonu.

„Dugujem Albonu ogromnu ispriku. Prostor je bio tu, ali se odmah zatvorio, tako da je na kraju to bila moja greška. U potpunosti prihvatam krivicu, jer sam bio iza. Rijetko me vidite da se sudaram s nekim. Gledajući unazad, mogao sam sačekati da pređemo preko linije cilja, stvari su uvijek sjajne kada gledate unazad.“