Max Verstappen kaže da je previše politike i ličnih interesa timova stavilo F1 u stanje zastoja. Nizozemac smatra da u sportu treba da bude samo jedan vođa, dok Mercedesa označava kao onoga kojem ovakva pravila najviše odgovaraju.


F1 i dalje traga za koncenzusom oko finalizacije propisa za 2021., a na nedavnom sastanku u Parizu, FIA i timovi nisu našli zajednički ‘jezik’ te su se složili da im potrebno još vremena. Period za objavljivanje pravila je produžen do kraja oktobra.

Verstappen vjeruje da bi proces za odluku bio mnogo brži da su timovi imali manje ovlasti u diskusijama, dok bi sami propisi prošli kroz značajnije i bolje promjene s manje doprinosa od strane ekipa.

„Znate šta je to, svi govore samo za sebe.“

„Mercedes je naravno, veoma zadovoljan ovim pravilima. Prema njihovom mišljenju malo toga je potrebno mijenjati,“ kaže vozač Red Bulla.

„Timovi koji trenutno ne rade tako dobro, naravno da žele drugačija pravila – ali, onda možda imaju manju riječ u ovome. Ako imate Ferrarijev motor kao kupac, vi ste sa Ferrarijem, a ako ste Mercedesov kupac, onda ste sa Mercedesom.“

„U pozadini je toliko politike. Trebalo bi da postoji samo jedna osoba u FOM-u ili FIA-i koja kaže: OK momci, to je to.“

21-godišnjak dodaje da će jedan tim uvijek bolje raditi s pavilima od ostalih.

„Jedna momčad će uvijek bolje raditi s pravilima nego drugi. Na kraju, mislim da je bolje da pravila držite na duži period, jer tada sve dolazi zajedno. U nekom trenutku samo morate reći: to su pravila i mi ćemo ih se pridržavati slijedećih deset godina – i nakon pet ili šest godina vidjet ćete da će svi zajedno biti jako blizu.“

„Također, mislim da smo ostavili pravila iz prošle godine, s prednjim krilima i sa svim tim, sada bi svi zajedno bili blizu.“

Nizozemac smatra da su gume i downforce glavna područja koja zahtijevaju značajnu reformu u Formuli 1.

„Veliki problem koji imamo kao vozači je taj što ne možemo pritiskati kad se nađemo iza nekog, jer se gume pregrijavaju i ne možete pratiti jedni druge, zato što se gubi previše downforcea,“ pojašnjava on.

„Na kraju, to su najvažnije stvari na kojim moramo raditi kako bi to bilo bolje za publiku. Samo što na određenim stazama idete sekundu sporije nego što zapravo možete ići i niko vas neće proći, jer jednostavno ne možete da pratite jedni druge,“ izjavio je Max Verstappen.