Zaboravimo malo navijače Sebastiana Vettela i Lewisa Hamiltona. Jedni će proklinjati kaznu od 5 sekundi, dok će je drugi slaviti—u oba slučaja će presuditi osobni stav i favoriziranje jednog od dva vozača.

98% paddocka, bivši vozači i stručnjaci su mišljenja da je Vettelova kazna jedna loša šala. Valjda je mišljenje jednog Buttona, Mansella, Webbera (itd.) mjerodavnije od nekog tamo Muje iz Kalesije koji je bolide Formule 1 vidio samo preko TV ekrana.

Nije ovdje stvar u tome ko je kriv, a ko nije, već što očigledno postoje dvostruka mjerila. Nekima se gleda kroz prste, dok se kod drugih cjepidlači i rigorozno primjenjuju pravila. Da pogledamo kontroverznu situaciju iz 48. kruga:

Vettel skreće u zavoj, ali stražnji kraj bolida ‘ne sluša’ i bježi, što Vettela tjera na travu van staze. Nijemac je bio blizu zida s lijeve strane i vidi se na upravljaču kako se tom putanjom pokušava vratiti na stazu. Ali kad silazi s trave i prelazi preko pasica, bolid proklizuje udesno, što Vettel koriguje pomjeranjem volana u istom smjeru, kako bi ‘izašao’ iz podupravljanja i ispravio bolid. Njemu tada nije u glavi bio Hamilton i gdje je on, već kako se ne okrenuti, ne izvrtiti, ne udariti zid i ostati na stazi. Tek kada je ulovio bolid, gleda gdje je Hamilton i ostavlja mu dovoljno prostora, a onda ‘zatvara vrata’, što je imao puno pravo da uradi—branio je poziciju.

Poziciju je branio i Hamilton 2016. u Monaku, kada je izletio sa staze, presjekao šikanu i izgurao Ricciarda prema zidu—to je imao puno pravo uraditi, branio je poziciju. Ali nije problem u tom branjenju pozicije, već u kriterijumu kojeg se drže sudci. Jedan nije kažnjen (Hamilton), dok drugi jest (Vettel)—uz obrazloženje da se nije vratio na stazu na siguran i ispravan način. Nije to uradio ni Hamilton. Je li došlo do kontakta i u jednom od ove dvije navedene situacije? Nije! Šta su Hamilton i Vettel trebali uraditi? Usporiti lijepo na 50 km/h, pogledati desno—lijevo da vide imali koga na stazi, dati desni žmigavac i ‘sigurno’ se pridružiti na stazu. Ne—pa nije Formula 1 cestovni saobraćaj, ali ovakvim glupostima to sve više postaje.

Nisam trkaći vozač, zbog toga nisam kompetentan suditi da li je Vettel mogao uraditi šta drugačije. Ali mnogi sadašnji i prijašnji F1 vozači su mišljenja da je Vettel morao voziti linijom kojom je vozio kako bi se vratio na siguran način na stazu—inače bi izgubio bolid i pokupio Hamiltona—ili bi završio u zidu. Vettel je kažnjen jer njegov povratak na stazu nije urađen na siguran način, ali je uradio ono što je bilo potrebno kako bi ostao u utrci. Kazna bi bila opravdana da je Vettel prvo pogledao u retrovizore i onda išao namjerno blokirati Hamiltona, ali ovako je uništena možda i najuzbudljvija utrka ove sezone.

Formula 1 bi trebala biti pravi ‘muški sport’, skup najboljih vozača na svijetu i najnaprednije automobilske tehnologije, ali su u posljednje vrijeme vozači postali curice koji za svaku sitnicu cvile na radio. Formula 1 je bila u velikom padu od 2014. godine, uvođenja hibridnih motora i Mercedesove dominacije, koja je možda i najveća dominacija jedne ekipe koju je ovaj sport ikada vidio. Posljednje dvije godine su dovele do porasta gledatelja—Mercedes je konačno dobio pravog konkurenta na stazi, Ferrarija, a gledali smo obračune vodećeg dvojca za pobjede na stazi. Jedan od najboljih primjera toga je prošlogodišnja VN Velike Britanije, ili VN SAD-a, ili VN Španije 2017. Nekada se znao priključiti i Red Bull, pa smo gledali utrke poput VN Malezije 2017. ili VN Brazila 2018.

Ljudi žele gledati obračune na stazi, prave borbe točak uz točak, s ponekim blagim dodirom. Ali toga više nema. Ili kada ima, sudci umiješaju svoje prste i kazne utrkivanje. Tokom 70 krugova smo gledali potjeru dva najtrofejnija vozača današnje Formule 1, ali se pobjednik nije odlučio na stazi, već za zelenim stolom. Ovako se uništava sport, kada se svaki dvoboj, svaka kazna, svaki dodir ‘važe’ i sudi. To onda postaje samo parada najskupljih automobila na svijetu, a gledatelji će svoje potražnje pokušati zadovoljiti u Formuli E, IndyCaru ili nekoj drugoj trkaćoj seriji, koja zapravo dopušta trkanje. Problem nije kazna, problem je što se ubija utrkivanje u Formuli 1.


Video (podsjetnik): Borba Kubice i Masse na VN Japana 2007.