Vozač Renaulta Daniel Ricciardo je komentirao incident između Sebastiana Vettela i Lewisa Hamiltona zbog kojeg je Nijemac dobio 5 sekundi kazne i osvrnuo se na situaciju sa vozačem Mercedesa sa VN Monaka 2016. godine.


Sebastian Vettel je vodio sa pole positiona i u cilj je ušao kao prvoplasirani, ali mu je zbog kazne od 5 sekundi koju je dobio zbog incidenta sa Hamiltonom u 48. krugu oduzeta pobjeda i završio je drugi. Nijemac je izletio u prvoj šikani u pomenutom krugu i prema mišljenju sudaca se nije pravilno i na siguran način vratio na stazu, zbog čega je Hamilton morao ‘izbjegavati sudar’.

Mnogi su odmah povukli paralele sa ovim incidentom i incidentom sa VN Monaka 2016. godine između Hamiltona i Ricciarda. Hamilton je otišao široko u šikani poslije tunela i vratio se na stazu, ali je stisnuo Ricciarda uz zid, kako ga ovaj ne bi mogao preteći. Britanac tada nije dobio nikakvu kaznu.

„Imao sam istu situaciju sa Lewisom 2016. u Monte Carlu. Morao je proći kroz izlaz za nuždu i gotovo me izgurao u zid kad se vratio na stazu. Sa mnom je bilo tijesnije nego sada s njim. On nije kažnjen, što je bila dobra stvar, to je bilo tvrdo utrkivanje,“ kaže Ricciardo.

Komentirajući Vettelovu kaznu, Ricciardo kaže:

„Ako krene malo ulijevo, izvrtit će se. Ako koči na travi, opet će se izvrtiti. Nije bilo dovoljno mjesta za Lewisa, ali ga je opet bilo dovoljno.“

Helmut Marko dijeli slično mišljenje:

„Kud je Seb trebao ići? Nije uradio ništa pogrešno. Lewis može biti sretan što Seb nije proklizao u njegov bolid.“