Predsjednik FIA-e, Jean Todt kaže da je najveći problem s vikendima u sprint utrkama Formule 1 zbunjenost zbog drugog slobodnog treninga koji se održava subotom, a to bi moglo uništiti predstavu.

F1 ove godine održava testiranje od tri kvalifikacione sprint utrke, a dva su već odrađena: Silverstone i Monza. Posljednja je zakazana za Brazil.

Iako je format izazvao različite reakcije obožavatelja, Todt kaže da ga jedna od stvari najviše zbunjuje način slobodnog treninga između kvalifikacija u petak i sprint utrke – subotom.

S obzirom da jednosatna sesija ne znači mnogo obožavateljima, predsjednik FIA-e kaže da bi vožnja u stvari mogla imati negativan uticaj za show jer je od velike koristi za timove u smislu razumijevanja guma i strategijije na utrci.

„U ovom trenutku (sprint) format me ostavlja pomalo zbunjenim onim što se događa između 12:00 i 13:00 subotom,“ rekao je Todt pozivajući se na drugi slobodni trening.

„Ovaj slobodni (trening) sat nije razumljiv javnosti, a niti medijima. Timovima može biti od interesa samo za prikupljanje informacija, na primjer o trošenju guma. Sa stajališta predstave, to nema smisla,“ dodao je.

Pitanje 2. slobodnog treninga koji može potencijalno oduzeti spektakl, jer momčadima daje previše znanja, nešto je što je istaknuo pobjednik VN Italije: Daniel Ricciardo.

„Nisam siguran da 2. slobodni trening mnogo radi,“ pojašnjava Australac. „U stvari previše učimo i tada su utrke pomalo predvidljive. Znam za vrijeme televizije, ali mislim da za zdravlje utrke 2. slobodni trening donosi malo neugodnosti, jer na neki način stičemo previše znanja, pa će se to možda može promijeniti.“

To je nešto što je Formula 1 spremna pregledati, ali Todt kaže da je jedino što je na kraju važno to da je spektakl u nedjelju najbolji koji može biti.

„To je evolucija natjecanja,“ nastavio je Todt. „Grid je napravljen na temelju sprint kvalifikacija. U subotu je uveden dodatni događaj koji daje više smisla kvalifikacijama u petak. Ono što je važno je da je glavni događaj nedjeljna utrka. Tu ne smije biti zabune.“

Izvršni direktor Formule 1, Stefano Domenicali je govorio je o mogućnosti da jedna trećina trkaćih vikenda 2022. godine bude pod kvalifikacionim sprint formatom.

Međutim, Todt uvjerava da sport mora pričekati konačnu povratnu informaciju nakon završetka testiranja ove sezone da bi se donijela konačna odluka za slijedeću godinu.

„Za sada ništa nije odlučeno. Vidjet ćemo povratne informacije koje ćemo prikupiti nakon iskustava u Monzi i Interlagosu,“ zaključio je Jean Todt.