Nikada nije bilo manje priprema za novu sezonu Formule 1 nego 2021. – samo tri dana u Bahreinu. To će se promijeniti s novom generacijom trkaćih bolida 2022. godine: pet dana u Barceloni, ​​tri u Bahreinu.

Odluka da se zimska predsezonska testiranja za sezonu 2021. godine ne održe na Circuit de Barcelona-Catalunya kao što je bilo godinama, već u Bahreinu je bila donešena zbog pandemije.

Menadžment Formule 1 i deset trkaćih timova premier klase su se složili jer je takvo nešto imalo najviše smisla – obzirom da je prvi dio sezone morao biti preuređen u kontekstu COVID-19.

Predsezonska testiranja i utrka na istom mjestu su imale više smisla nego testiranje u Kataloniji, a zatim utrke na Bliskom istoku. Štoviše, u to vrijeme situacija sa koronom u Bahreinu je bila je manje dramatična nego u Barceloni.

Također, troškovi su imali dodatni uticaj da testiranja budu dodatno ograničene. Prije samo nekoliko godina četiri dana testiranja su dijelile tri različite španjolske staze (Valencia, Jerez, Barcelona), dok su se 2021. godine, kompletna zimska testiranja sastojala od samo tri dana, odnosno jedan i pol dan po svakom vozaču.

Za 2022. godinu će sve biti drugačije: Formula 1 dobija potpuno novu generaciju trkaćih bolida uključujući gume niskog profila, pa će se testni program proširiti.

Planirano je pet testnih dana na Circuit de Barcelona-Catalunya (od 21. do 25. februara), a drugo testiranje će se održati na stazi Sakhir u Bahreinu (od 10. do 12. marta).

Bahrein je prije 2021., posljednje predsezonsko testiranje imao 2014., neposredno prije prve sezone s novim turbo hibridnim trkaćim bolidima. Međutim, prije toga, testiranje je bilo obavljeno i u Jerezu.

Pored toga sezona 2022. godine će krenuti sa Velikom nagradom Bahreina, koja je predviđena za 20. mart.

FIA će 15. oktobra potvrditi raspored testiranja i raspored WEC-a.

Raspored zimskih predsezonskih testiranja koji treba da se zvanično potvrdi:

Barcelona: 21. – 25. mart

Bahrein: 11. – 13. mart