Ferrari je danas predstavio svoju novu uzdanicu za 2019. sezonu SF-90, s kojom ciljaju vraćanje naslova u Maranello po prvi put nakon 2008. godine. Novi bolid je evolucija pretkodnika sa nekoliko „ekstremnih“ rješenja, kako je pojasnio šef momčadi Mattia Binotto.


Crveni su u prethodne dvije godine na čelu sa Sebastianom Vettelom stojali jako dobro u odnosu na Mercedes prije ljetne pauze, ali bi drugi dio sezone pripadao Mercedesu i Lewisu Hamiltonu. Stoga su se u Maranellu pobrinuli da u novu sezonu uđu spremni na sve izazove koji im se popriječe.

Na mjesto šefa talijanske momčadi došao je Mattia Binotto, koji je od sredine 2016. godine obnašao ulogu tehničkog direktora, a na tom mjestu je zamijenio Maurizia Arrivabenea. Osim toga su promijenili vozačku postavu i umjesto Kimija Raikkonena je došao Charles Leclerc.

Novi bolid SF-90 je predstavljen danas u Maranellu, a on je evolucija prethodnika sa nekoliko ‘ekstremnih’ rješenja, kako je pojasnio šef ekipe Binotto.

„U 2018. smo ostvarili jako dobra postignuća, a ovaj bolid je evolucija prošlogodišnjeg bolida—nije revolucija,“ rekao je Binotto. „Što se tiče koncepta, SF-90 nastavlja sa konceptom prethodnika. U detaljima smo pokušali pomaknuti granice mogućeg i pronaći inovativna rješenja. Jednostavno smo pokušali podići ljestvicu, podići razinu i pokušati biti što ekstremniji.“

U posljednjim godinama je Ferrari prednjačio u nekim inovativnim idejala, koje su u međuvremenu kopirali i konkurenti. Što se tiče SF-90, promjene u odnosu na prethodnika se ogledaju upravo u detaljima: usisnik iznad glave vozača sada ima oblik trokuta i nije ovalan kao prije. Sam usisnik je puno manji nego prošle godine.

Ferrari je sa SF-90 nastavio sa svojom filozofijom bočnih stranica koji je uveden još 2017., a ove godine je dodatno razvijen. Usmjerivači zraka na bokovima su dodatno modificirani, dok je interesantan i pokrov motora, koji je jako uzak na stražnjem kraju bolida—ovakvu konfiguraciju diktira i novi sistem ispušnih cijevi.

Glavni cilj Ferrarijevih inžinjera je bio što uže pakirati pogonsku jedinicu unutar šasije, a međuosovinski razmak je povećan za 7 cm, te nagib podnice nije toliki kao prošle godine. Kada je u pitanju prednje krilo, ono nastavlja sa filozofijom koju je uvela Alfa Romeo, ali Ferrarijevo rješenje nije toliko ekstremno.

„Ako pogledate sve detalje, radimo jako naporno da budemo inovativni. Stražnji dio bolida je jako uzak. Ako pogledate karoseriju, jako je uska, a to je zahvaljujući poslu koji ne možete vidjeti jer je ispod šasije—instalacije motora i pakiranje. Uloženo je puno truda i mislim da je konačni oblik rezultat ovog truda. Sviđa nam se,“ rekao je Binotto.