Momčad Mercedesa je bila ubjedljivo najbrža na prva dva slobodna treninga za VN Japana, a svoje najveće rivale Ferrari su ostavili više od 3 i pol desetinke iza sebe. Uz to se između dvojca ‘crvenih’ ugurao i Max Verstappen u Red Bullu.


Ferrari je u Suzuku doputovao kao favorit s obzirom na njihovu formu od početka drugog dijela sezone, a kultna japanska staza trebala je biti konačni test za momčad iz Maranella i njihove nadogradnje, koje su uveli u Singapuru, a koje su im donijele značajno poboljšanje.

Crveni su se na stazama poput Suzuke u prvom dijelu sezone jako mučili, ali im je veliki aero paket kojeg su uveli u Singapuru donio mnogo toga dobrog: povećali su downforce bolida, a gume su počeli dovoditi u optimalni radni raspon.

No, Suzuka se umnogome razlikuje od Singaporea i Sochija. Dok su na ove dvije staze zavoji relativno identični, Suzuka je puna različitih kombinacija i zavoja različitih radijusa, što predstavlja veliki izazov prilikom postavljanja bolida.

Vettel, koji je prvi dan trkaćeg vikenda završio 6 desetinki iza najbržeg Bottasa smatra da se Ferrari popravio na stazama poput Suzuke i fokusirao se na pozitivne strane:

„Na ovakvim stazama smo već postali jači, ali smo i dalje imali problema na ovakvim stazama u prvom dijelu sezone. Od Singaporea nam je lakše izbalansirati bolid,“ kaže Nijemac.

Smatra ipak da je Mercedes favorit u Japanu.

„Ne možemo se pretvarati da imamo Mercedes u džepu. U posljednjim utrkama smo u najboljem slučaju bili jednako brzi. I dalje imaju jako dobar bolid.“

Mercedes iznenađujuće nije zaostajao za Ferrarijem na pravcima tokom slobodnih treninga. Makimalne brzine su im bile gotovo identične. Vettelovo objašnjenje:

„Mercedes je možda koristio jače režime rada motora od nas.“

Mercedesovi inžinjeri su potvrdili njegovo mišljenje:

„Vozili smo s većom snagom motora i manje goriva nego inače.“

Ferrari se mučio sa gumama, a na mediumu im ništa nije polazilo od ruke:

„Medium nam uopće ne odgovara. Gume tako brzo gube grip,“ kaže Vettel.

Iako su u zaostatku za Mercedesom i Red Bullom nakon prvog dana trkaćeg vikenda, Vettel očekuje tijesnu borbu vodeće 3 momčadi u kvalifikacijama. Naime, treći trening se zbog tajfuna koji će pogoditi Japan u subotu neće ni održati, a kvalifikacije su pomjerene za nedjelju ujutro u 10 sati po lokalnom vremenu (3 sata po srednjoevropskom) i momčadi će imati manje vremena na stazi nego što je to optimalno.

„Moramo biti iskreni. Mercedes je bio jako brz svaki put kada bi izašao na stazu. Uz to je i Red Bull izgledao bolje, tako da će biti tijesno i očekujem da će obje ekipe biti veoma snažne u nedjelju ujutro. Možemo se poboljšati, tako da ćemo u nedjelju ujutro vidjeti gdje smo.“