Renault želi da FIA stane u kraj ‘triku’ sagorijevanja ulja kao goriva zarad oslobađanja veće snage motora u posljednjoj rundi kvalifikacija. Francuska momčad je čak lobirala za stroža pravila kako bi se pooštrila pravila vezana za ovu temu.

Prošle godine je ovo bila stalna tema. Mercedes i Ferrari su se međusobno optuživali za korištenje ulja kao goriva zarad povećanja performansi motora u posljednjoj rundi kvalifikacija. Renault se mobilizirao protiv oba konkurenta i želi da FIA stane u kraj ovim ‘trikovima’. Kao rezultat toga, FIA je već u prethodnoj sezoni smanjila ograničenje protoka ulja sa 1,2 litre na 0,9 litara na 100 kilometara.

Nakon što je FIA počela preciznije mjeriti potrošnju ulja, pojavile su se sumnje u regularnost primjenjivanja novog ograničenja protoka ulja kod svih momčadi. Mercedes i Ferrari su nakon VN Italije (kada je izadana nova direktiva o smanjenu protoka na 0,9 L/100 km) konstantno sagorijevali 0,89 litara na 100 km. Iako je to bilo unutar dopuštene granice, Renault i Honda se nisu toliko mogli približiti dopuštenoj granici, te su ova dva proizvođača na 100 km maksimalno uspijevali sagorijevati 0,8 litara.  FIA se zapitala kako je moglo doći do takve drastične razlike, pa je limit za novu sezonu još jednom smanjen- na 0,6 litara na 100 kilometara.

Momčad Renaulta se nada da će upravljačko tijelo sporta napokon stati u kraj tim trikovima.

„Mnogo je učinjeno u vezi tih rupa u pravilniku, ali nastavljamo surađivati sa FIA-om kako bismo se osigurali da imaju alate za pravilno praćenje,“ rekao je šef Renaultove tvorničke ekipe Cyril Abiteboul.

„Nije riječ samo o tome koliko su pravila dobra, već koliko dobro ih pratite. Siguran sam da su pravila jasna, ali još uvijek nisam siguran u FIA-inu sposobnost da ih nadgleda,“ dodaje Francuz.

FIA je sa strožijim pravilima po pitanju sagorijevanja ulja najviše ciljala na Mercedes i Ferrari

Osim Renaulta i Red Bull je bio zabrinut da će konkurencija [Mercedes i Ferrari] nastaviti sa svojim ‘trikovima’, ali FIA-ini inspektori smiruju situaciju.

„Naši senzori za mjerenje razine ulja pouzdano rade,“ rekao je jedan od inspektora.

U pitanju je standardni senzor koji isključuje mogućnost manipulacija. Ali jedino ograničenje mu je što ova metoda daje tačne podatke samo za pređenu distancu od jedne utrke. Kada su u pitanju kratke udaljenosti (kvalifikacije) tu je važna tačnost mjerenja i tu se mora znati tačno odrediti potrošnja na dva mjesta nakon decimale.