Ekipa Red Bulla je najavila službeni protest FIA-i protiv Mercedesovog spornog DAS sistema koji njihovim vozačima omogućuje da tokom vožnje guranjem ili povlačenjem volana mijenjaju nagib točkova po X osi.

DAS sistem je izazvao velike kontroverze tokom predsezonskih testiranja, a unatoč sumnji u njegovu legalnost, FIA ga je dozvolila za ovu sezonu, ali je za 2021. zabranjen. No, u slučaju protesta, sudci bi bili ti koji bi imali konačnu riječ, nebitno na odluku FIA-e.

Jučer smo prenijeli da je Red Bull ponovo zaprijetio protestom protiv Mercedesovog DAS sistema, a njemački AMuS sada piše da je austrijska ekipa najavila službeni protest FIA-i.

„Spor oko Mercedesovog inovativnog DAS sistema bi se mogao ponovo rasplamsati. Ovaj sistem je izazvao veliku prašinu tokom predsezonskih testiranja. Još nije jasno hoće li Srebrne strijele koristiti ovu spornu tehnologiju u utrci.“

„Red Bull je već najavio službeni protest FIA-i kako bi se provjerila legalnost DAS-a. Upitno je želi li Formula 1 sebi priuštiti takve negativne naslove na početku sezone,“ piše AMuS.