Politika iz okruženja Charlesa Leclerca za Helmuta Marka je jedan od glavnih razloga zašto Sebastian Vettel nije produžio suradnju sa Ferrarijem.

Sportski savjetnik Red Bulla smatra kako je politika oko Monežanina bila jedna od glavnih odluka zbog kojeg četverostruki svjetski prvak napušta tim iz Maranella na kraju sezone. Zbunjujuće je zašto je Nijemac donio ovakvu odluku. Mnogi smatraju kako je upravo Leclerc najveći ‘krivac’, jer je došao u tim i kao novi vozač otežao život Vettelu.

Ali prema Marku to nije sve: „Bilo je puno politike oko Leclerca, Vettelu se to ne sviđa,“ rekao jeMarko za Sport1. „Želi da ubrza, pobijedi i da ne troši energiju na nepotrebnu timsku politiku.“

Marko također smatra da je Vettel jednostavno izgubio vjeru u Ferrari. Htio je postati svjetski prvak sa Ferrarijem kada je stigao u Maranello 2015. godine. Taj cilj još nije ostvaren – pa čak i za 2020. malo se vjeruje u Scuderiju da će ostvariti taj iskorak.

Vettel je sa Red Bullom osvojio sva svoja četiri naslova, tako da Marko poznaje svog bivšeg vozača. Činjenica da bi mogao napustiti Formulu 1 bi bio veliki gubitak za premier klasu. Kakav je Vettel vozač, pokazuju glasine o vozačkoj promjeni Mercedesa. „To sve govori,“ dodaje savjetnik Red Bulla.

Ali Austrijanac ne vjeruje da će doći do toga: „Bojim se da šef Mercedesa, Toto Wolff ovaj dvoboj stoljeća sebi ne bi htio učiniti. Tada će Sebastian vjerovatno morati uzeti godinu dana (pauze) i odmjeriti svoje šanse za 2022. godinu. Još uvijek je dovoljno mlad za to,“ uvjerava on.

Za moguću zadnju sezonu Formule 1, Marko želi Nijemcu jednu stvar prije svega: „Ferrari bi mu trebao pružiti priliku da još jednom dokaže svoju vještinu.“