Ferrari smatra da ima osjetan zaostatak za Mercedesom i Red Bullom. Zbog toga su se u Maranellu odlučili promijeniti razvojni plan bolida za ovu i narednu godinu. Šef momčadi Binotto kaže da će od VN Mađarske imati ‘novi’ SF1000.

Pred početak sezone u Austriji je šef Ferrarija Mattia Binotto ponovo rekao da njegova ekipa nije blefirala na predsezonskim testiranjima u Barceloni u februaru, već da su jednostavno sporiji od Mercedesa i Red Bulla.

Ni na pravcima ni u zavojima SF1000 nije ostajao pretjerano dobar dojam u Barceloni. Oni optimistični su Ferrari svrstavali 4 desetinke iza Mercedesa—pesimisti ih vide 6 desetinki ili više iza branitelja naslova.

Radikalne aero promjene na SF1000

Ferrari je očekivao više. SF1000 je trebao biti bolid koji će Charlesu Leclercu i Sebastianu Vettelu omogućiti borbu za naslov. No, testiranja u Barceloni su vodstvu tima i inžinjerima pokazali da njihovi vozači u svojim rukama nemaju bolid koji je sposoban za takvo nešto.

„Morali smo razumjeti zašto na stazi nismo ostvarili iste rezultate koje smo zapravo trebali ostvariti. Na osnovu toga smo morali uskladiti svoj program,“ rekao je šef Ferrarija Mattia Binotto.

Ferrarijev zaključak: SF1000 treba radikalne promjene da bi se mogao nositi sa konkurentskim bolidima Mercedesa i Red Bulla. Ferrari je prisilnu pauzu između predsezonskih testiranja i Austrije iskoristio kako bi ispočetka krenuo sa razvojem bolida.

„Imali smo pet i pol sedmica u kojima smo mogli raditi na bolidu i iskoristili smo to vrijeme,“ kaže Binotto.

Ostatak vremena su inžinjerima ruke bile vezane, jer je FIA uvela zabranu rada ekipama na bolidima u trajanju od 9 sedmica zbog pandemije korona virusa. Tvornice su morale biti zatvorene. Ali inžinjeri su kod kuće razmišljali šta nije uredu sa SF1000 i šta treba promijeniti.

Testiranja dovela do promjene filozofije

„Istina je da su nas rezultati predsezonskih testiranja doveli do značajne promjene smjera razvoja—posebno kada je u pitanju aerodinamika. Bilo bi kontraproduktivno da smo jednostavno slijedili svoj izvorni razvojni plan. Ne bismo postigli svoje ciljeve. Odlučili smo se za potpuno novi program koji obuhvata cijeli bolid. Znali smo da (novi) bolid neće biti spreman za početak sezone, ali nam to daje bolje šanse kroz sezonu,“ pojašnjava Binotto.

Nisu samo testiranja natjerala Ferrari da promijeni svoj pristup. Zbog korone je uvođenje novih pravila odgođeno za 2022. godinu. Timovi do januara 2022. ne smiju počinjati sa radom na razvoju bolida za 2022.

Odgađanje novih pravila u principu znači da timovi isti bolid moraju koristiti dvije godine. Znajući da će morati koristiti SF1000 ne samo 2020. već i 2021., Ferrari se odlučio na redizajn bolida jer su riskirali gubitak ne jedne, već dvije sezone.

Formula 1 je uvela razna ograničenja razvoja, te timovi imaju samo dva džokera, takozvane tokene za razvoj homologiranih dijelova. Ali razvoj aerodinamike ostaje slobodan od tih ograničenja.

Novi Ferrari od VN Mađarske

Ferrari upravo to želi iskoristiti i poduzimaju mjere kako bi SF1000 pretvorili u pobjednički bolid. Prvi plodovi bi trebali biti vidljivi od treće utrke sezone u Mađarskoj.

„Naš je cilj da do tada pripremimo nadogradnje,“ kaže Binotto.

Ferrari će morati dodati downforcea na bolid. Zato će biti redizajnirano prednje krilo, zbog čega je potrebno uskladiti preostalu aerodinamiku. Po uzoru na Mercedes i Red Bull. Ferrari je ostao vjeran svojoj filozofiji ‘stmog’ nagiba krilaca na prednjem krilu, što je iznenadilo stručnjake. Nedostajale su inovacije. Dok su se Mercedes i Red Bull ‘razbacivali’ inovacijama, primjerice u polju ovjesa, SF1000 je izgledao jednostavno.

Uz to je nestala njihova prednost u polju motora. V6 iz Maranella više nije bio tako potentan kao prošle godine, što su mnogi povezali sa FIA-inom istragom motora 2019. Ferrari je s druge strane također kriv za pad brzine na pravcima. Dodali su više downfocea na štetu maksimalne brzine—ali nedovoljno da bi barem u zavojima držali korak za konkurencijom.

Ferrari će se u Austriji morati ‘špelati’ sa verzijom bolida sa testiranja. Binotto kaže da imaju bolje razumijevanje bolida i da se i tako nešto može napraviti. Vettel i Leclerc su odradili svoj dio posla u simulatoru, a postoji nada da bi Red Bull Ring trebao bolje odgovarati SF1000 nego staza u Barceloni.