Red Bull i Honda će tijekom trkaćeg vikenda za VN Španije održati nove razgovore po pitanju moguće saradnje za 2019.

Japanski proizvođač i austrijska momčad su prošlog vikenda u Bakuu održali prve formalne razgovore o potencijalnoj suradnji u budućnosti. Motorsportski savjetnik Red Bulla Hemlut Marko i motorsportski direktor Honde Masashi Yamamoto su raspravljali o prvobitnim idejama i mogućnostima za iduću godinu.

Razgovori su bili veoma pozitivni, te će u Španiji ove dvije strane održati nove razgovore. Motorsport navodi da obje strane žele saradnju i da će VN Kanade, koja je na rasporedu u junu, biti ključna za konačnu odluku.

U Montrealu će i Honda i Red Bullov trenutni dobavljač motora Renault donijeti značajne nadogradnje motora. Nakon toga će austrijska momčad odlučiti ko im nudi bolju priliku za napredak. Red Bull se zasad nije izjašnjavao u kojem su stadiju pregovori, ali su sugerirali da čekaju Hondinu nadogradnju kako bi procijenili njen potencijal.

„Jako smo zadovoljni kako se odvija partnerstvo sa Toro Rossom,“ rekao je Marko za Motorsport. „Pouzdanost se već značajno popravila, a što se performansi tiče, čekamo slijedeću nadogradnju.“

Red Bullova želja da sačeka Kanadu prije donošenja konačne odluke se kosi sa željama Renaulta. Francuski proizvođač je 15. maj odredio kao krajnji rok, pa je nejasno kako će reagirati ako Red Bull do tada ne izrazi želju za nastavkom suradnje.

Iako potencijalno partnerstvo Red Bulla i Honde neće sadržiti financijsku injekciju kakvu je imao McLaren, postoje naznake da bi to partnerstvo moglo biti većeg opsega i ne bi uključivalo samo pogonske jedinice.

Honda želi svog juniora, Nireia Fukuzumija dovesti u F1, a to bi najvjerovatnije bilo putem promocije u Toro Rosso. To bi ujedno značilo da bi jedan od trenutnih vozača ove momčadi izgubio svoje mjesto.