Red Bull do kraja ovog mjeseca želi riješiti pitanje dobavljača motora za 2022. godinu—preuzimanje Hondinog intelektualnog vlasništva je opcija koju bi austrijska ekipa najviše željela ostvariti, ali ona je moguća samo pod određenim uslovima—da se na kraju 2021. zaledi razvoj motora.

Četverostruki prvaci i njihova sestrinska ekipa AlphaTauri su ostali bez dobavljača motora za 2022. godinu kada je Honda najavila povlačenje iz Formule 1 na kraju slijedeće godine. Prema pravilima bi Renault morao isporučivati svoje motore Red Bullu i AlphaTauriju ako oni ne pronađu drugu opciju, pošto imaju najmanje klijenata—ali ni Renault ni Red Bull nisu voljni ponovo sarađivati s obzirom pod kakvim su se okolnostima razišli na kraju 2018. godine. Red Bull stoga želi preuzeti Hondino intelektualno vlasništvo i nastaviti samostalno koristiti njihove motore.

Red Bull i Honda su već imali nekoliko razgovora oko Red Bullovog preuzimanja Hondinog intelektualnog vlasništva, kao i njihovih postrojenja u Milton Keynesu i Hondinih inžinjera koji tu rade.

“Preferirana opcija je da nastavimo koristiti pogonsku jedinicu koja će naredne godine biti u bolidu, ali pod drugačijim imenom. Bila bi šteta da ti motori ostanu u nekom skladištu negdje u Japanu, tako da bismo najviše voljeli pronaći sporazum da nastavimo koristiti te pogonske jedinice,” rekao je Horner.

Međutim, kako bi Red Bull preuzeo Hondino intelektualno vlasništvo, potrebno im je da se zamrzne razvoj motora jer nemaju kapacitete da se natječu u razvoju motora sa ostalim proizvođačima. Mercedes ne bi imao ništa protiv toga, ali su cijeli plan kočili Ferrari i Renault, koji su prema najnovijim informacijama spremni prihvatiti zamrzavanje razvoja motora uz određene ustupke.

“Vodimo prilično produktivne razgovore iza kulisa sa vlasnicima komercijalnih prava i upravljačkim tijelom. Neki ključni elementi još moraju doći na svoje mjesto: planovi za buduće pogonske jedinice, zamrzavanje razvoja motora..”

Horner kaže da do kraja ovog mjeseca žele riješiti pitanje oko motora za 2022.

“Iza kulisa nas čeka puno posla i zato nam je potrebno da do kraja ovog mjeseca imamo jasnu poziciju,” dodaje Horner.