Sergio Perez i Max Verstappen žale za propuštenim pole positionom u Imoli, ali se nadaju da će u utrci pomrsiti račune Mercedesu i Lewisu Hamiltonu jer austrijska ekipa za VN Emilie Romagne drži puno bolje karte u rukama nego aktuelni prvaci Formule 1.

Lewis Hamilton je u tijesnim kvalifikacijama za VN Emilie Romagne na Imoli porazio Red Bullove vozače i došao je do pole positiona. Sergio Perez se smjestio 0.035 sekundi iza Britanca na drugom mjestu, dok se na treće mjesto sa 0,087 sekundi zaostatka smjestio Perezov timski kolega Max Verstappen.

Oba Red Bullova vozača su napravila grešku u svom posljednjem brzom krugu, a Perez ističe da je trebao biti na pole positionu.

„Pogriješio sam u zadnjem zavoju. Trebao sam biti na poleu danas. Ali mislim da je sve pozitivno. Moramo se pobrinuti da nastavimo napredovati. Sutra se se broje bodovi,“ rekao je Perez.

Perez se mučio sa brzinom tokom vikenda i nije mogao parirati vodećim vozačima tokom treninga. Uz to je na prvom treningu imao ‘čudan’ incident sa Estebanom Oconom.

„Najvažnije je da uvijek pokazujem napredak. Nisam očekivao da ću biti ovdje s obzirom gdje sam bio jučer. Poboljšali smo se. Jako je važno što smo drugi,“ dodao je Perez.

Perezov timski kolega Verstappen je napravio još veću grešku u svom posljednjem krugu i prosuo je puno vremena izlaskom sa staze u Tamburello šikani.

„Us*an krug. Nije bilo dobro u Q3. Izletio sam u zavoju 3, tako da krug nije bio dobar,“ rekao je Verstappen.

„Vidjet ćemo šta je pošlo po zlu, Q3 definitivno nije bio lagan. Ali opet, jako je dobro startati sa trećeg mjesta.“

Red Bull će imati bolje karte u Mercedesa za utrku. Perez startuje iza Hamiltona na soft gumama, dok Verstappen kao i Hamilton startuje na mediumu. Bottas je u današnjim kvalifikacijama debelo zakazao i starta tek osmi.

„Bit će interesantno, naša dva bolida su na drugačijim komponentama guma, tako da ćemo vidjeti kako će to ispasti. Pokušat ćemo im pomrsiti račune,“ dodao je Verstappen.