Mercedesov šef Toto Wolff kaže da Red Bull ima ‘veliku prednost’ i da je njegova ekipa na ‘ogromnom’ gubitku u odnosu na prošlu godinu jer su 8 desetinki sporiji nego prošle sezone.

Hamilton je osvojio pole position u kvalifikacijama na Imoli, te je u jako tijesnoj borbi za prvu startnu poziciju pobijedio Red Bullov dvojac Sergia Pereza i Maxa Verstappena. Razlike između tri vozača su bile jako male—Perez se smjestio 0,035s iza Hamiltona, a Verstappen 0,087 sekundi.

Ali i Perez i Verstappen su napravili greške koje su ih koštale boljeg vremena, a Wolff smatra da zbog toga i činjenice koliko je Mercedes izgubio na performansama u odnosu na 2020. govore da je njegova ekipa i dalje u zaostatku za Red Bullom. Wolff Mercedesov gubitak u odnosu na 2020. procjenjuje na 8 desetinki.

„Pole position je iznenađenje jer trenutno nemamo najbrži bolid. Bilo je tako tijesno. Max bi bez problema osvojio pole da nije pogriješio. Možda ne bi imao veliku prednost kao u Bahreinu, ali bi bio na pole positionu.“

„Ali naš gubitak u odnosu na prošlu godinu je ogroman—imali smo 6 desetinki prednosti 2020., a sada zaostajemo dvije desetinke. Moramo se dobro zamisliti i pokušati pronaći performanse. Bolid je brži nego u Bahreinu, balans je bolji i to je razlog našeg poboljšanja.“

„U Bahreinu smo bili zabrinuti što se tiče voznih karakteristika i radimo na tome. Polako rješavamo ovaj problem,“ rekao je Wolff.

Drugi Mercedesov vozač Valtteri Bottas je završio tek osmi u kvalifikacijama, te Wolff kaže da Red Bull ima inicijativu uoči sutrašnje utrke jer njihovi vozači startaju odmah iza Hamiltona sa 2. i 3. pozicije. Osim toga je Red Bull podijelio strategiju svojim vozačima, pa tako Perez starta na soft gumama, a Verstappen na mediumu—kao i Hamilton.

„Oni imaju veliku prednost jer nisu samo dva Red Bulla iza nas, već Perez startuje na softu što znači da se mogu odlučiti na dvije različite strategije. Valtteri se mora probiti kroz vozače koji startaju na softu, što on može uraditi, ali mislim da smo na neki način uhvaćeni na pogrešnoj nozi,“ dodao je Mercedesov šef.