U sklopu priprema za prvu ikad VN Vijetnama, organizatori ove utrke su otkrili konačnu konfiguraciju staze—uz dodatni zavoj na kraju kruga u odnosu na konfiguraciju koja je prvobitno planirana.


Staza u Hanoju je spoj trajne i ulične staze, koja je u početku imala 22 zavoja, a inspirirana je historijskim stazama poput Suzuke, Monaka i Nurburgringa. Ali ulične staze uvijek donose dodatni izazov kada je u pitanju njihova konfiguracija, pošto se mora uklopiti oko postojeće infrastrukture.

Konačna sekcija kruga je rekonfigurirana, dodan je 23. zavoj, a staza je proširena na 15 metara. Prvobitno je planirano da prije posljednja dva zavoja slijedi brzi lijevi zavoj, na kojeg se veže desni, uži zavoj, staza se sada širi udesno, nakon čega slijedi uski lijevi zavoj, a krug se završava ‘otvorenijim’ lijevim zavojem.

Staza se sa planiranih 5,565 km produžila na 5,607 km, te se izjednačava sa singapurskom Marina Bay stazom, kao staza sa najviše zavoja u F1 kaledaru—obe će imati po 23.

Prvobitna konfiguracija staze sa 22 zavoja.

„Tokom izgradnje naše nove staze i provođenja geografskih procjena, prilagodili smo 22. zavoj i dodali 23. zavoj nakon konsultacija sa Formulom 1 i FIA-om,“ rekao je Le Ngoc Chi, izvršni direktor korporacije VN Vijetnama.

Organizatori su prethodno otkrili da će staza biti gotova u januaru, dok će 300 m duga zgrada u pitlaneu biti gotova prije kraja ove godine. Staza u Hanoju je prva staza koju je kreirao Motorsportski tim Formule 1 u saradnji sa renomiranim dizajnerom Tilkeom, koji je između ostalog odgovoran za staze poput one u Austinu, Kine, Malezije, Turske, ali i ‘promašaja’ poput Sochija..

Organizatori VN Vijetnama se nadaju da će nova konfiguracija staze potaknuti uzbudljivo utrkivanje i preticanje.

„Imamo dug pravac, koji je sa 1.6 km jedan od najdužih na kalendaru, a bolid će dostizati brzine i do 335 km/h,“ dodao je Chi.

Konačna konfiguracija sa 23 zavoja.