Šef Ferrarija, Mattia Binotto kaže da vozač Scuderie Sebastian Vettel nije imao osjećaj s bolidom i da je to najveći razlog njegovih slabih izdanja u 2019. godini.


Sezona koja je završena prvog decembra u Abu Dhabiju, bila je izuzetno teška za četverostrukog prvaka. Nijemac je završio na petom mjestu u poretku vozača, a novi timski kolega Charles Leclerc ga je uspio pobijediti u svojoj prvoj sezoni koju je odvozio za Ferrari.

Vettel se malo ‘razbudio’ u Singapuru, nakon što je tim iz Maranella donio veliki paket aerodinamičkih nadogradnji koje su odgovarale 32-godišnjaku da dođe do svoje jedine pobjede u sezoni.

Šef Ferrarija tvrdi da Vettel nije imao povjerenja u bolid i da mu je zbog toga nedostajalo samopouzdanja.

„Sebastian nije imao povjerenja u bolid,“ kaže Binotto.

„Zadnji kraj je bio nestabilan, pogotovo prilikom kočenja. Ako vam nedostaje samopouzdanja, tada ne možete voziti do krajnjih granica. Kad smo dobili veće aerodinamičko opterećenje, tako smo dobili i više samopouzdanja, pa su se i njegova vremena poboljšala.“

Binotto je dodao kako je Charles Leclerc bio referentna tačka za Vettela, ali isto tako je pohvalio njegovu mirnoću shvativši gdje se mora poboljšati.

„Charles je bio referentna tačka za njega. Ono što mi se svidjelo kod Sebastiana je bila njegova mirnoća. Shvatio je gdje mora sebe i bolid poboljšati. Seb ima iskustva. Vrlo je analitičan. Pokušava razumjeti stvari. Ali, kad uđete u bolid, želite dati sve od sebe.“