Motorsportski savjetnik Red Bulla Helmut Marko je otkrio da je Fernando Alonso kontaktirao njegovu momčad i da im je dao do znanja da je ‘slobodan’ za narednu godinu.


Dvostruki prvak Formule 1 Fernando Alonso je nakon svog povlačenja iz sporta nakon prošle godine ostavio otvorena vrata za svoj povratak. Zbog slabih performansi su u posljednje vrijeme sve jače glasine o budućnosti Pierrea Gaslya u Red Bullu, koji je u debeloj sjeni svog timskog kolege Verstappena.

Motorsportski savjetnik Red Bulla Helmut Marko je otkrio da ih je kontaktirao menadžment Fernanda Alonsa, ali on je rekao kako je takvo nešto zbog Honde „nemoguće.“

„Alonsovi predstavnici su nas obavijestili da je dostupan, ali za Hondu, Alonso je nešto nemoguće,“ rekao je Marko.

Pozadina priče: Alonso je tokom svog perioda u McLarenu često javno kritikovao Hondu, koja je od 2015. do 2017. bila dobavljač motora britanskoj momčadi. Jedna od najpoznatijih njegovih radio poruka je ona iz Japana 2015. kada je iz frustracija Hondinu pogonsku jedinicu nazvao ‘GP2 motorom’. Od ove godine Honda svoje motore isporučuje Red Bullu, a na prethodnoj utrci u Austriji su ostvarli svoju prvu pobjedu od povratka u F1 2015. godine.

Marko dodaje kako Red Bull želi zadržati Gaslya u bliskoj budućnosti.

„Pokušavamo se pobrinuti da Gasly pokaže ono najbolje što u sebi ima. To je naša namjera. Naša pozicija je da mu pružimo najbolju moguću podršku.“