Vozač Mercedesa Lewis Hamilton kaže da ga ne zanima mjesto gdje završiti na na kraju tekuće sezone jer mu je važniji bolid za slijedeću sezonu u kojoj će biti u stanju boriti se sa bilo kim.

Sedmerostruki svjetski prvak ne zna za pobjedu od Velike nagrade Saudijske Arabije iz 2021. godine. Britanac je te sezone vodio žestoku borbu do zadnje utrke sa Maxom Verstappenom za titulu.

Nizozemski vozač je te sezone sa Red Bullom krenuo žestoko u namjeri da prekinu dominaciju Mercedesa, koje je započela 2014., te se protezala sve do 2021. godine.

Međutim, nakon gubitka titule od strane Nizozemca i austrijske momčadi, Mercedes je pokušao uzvratiti istom mjesro, ali je promjena tehničkih propozicija donijela velike probleme njemačkoj momčdi.

Uvođenje bolida sa efektom tla je rezultirao da Mercedesov W13 bolid zahvati fenomen poskakivanja sa kojim su se konstantno mučili.

Uz to, famozni dizajn ‘nultih’ bočnih stranica, za kojeg su u momčadi bili uvjereni da je pravi dobitak, doveo je do veikog zaostatka za Red Bullom, koji je napravio glavobolju za cijeli grid.

Nakon što 2022. prošla u strmoglavom padu, Mercedes se nadao da će u sezoni 2023. napraviti iskorak prema naprijed i krenuti pravim putem u borbi za titulu, to se opet nije desilo.

Mercedes ja napokon shvatio da mora izvršiti redizajn svog W14 bolida, tako da su uklonili nulte bočne stranice, a velika nadogradnja iz Monaka je počela davati rezultate.

Ipak, iako su preokrenuli svoj razvoj bolida, Srebrne strijele su i dalje u značajnom zaostatku za aktuelnim prvacima.

Lewis Hamilton je u prvom dijelu sezone bio u par navrata na pobjedničkim postoljima, ali nikad blizu da bi ugrozio dominantni Red Bullov RB19, koji u rukama Maxa Verstappena djeluje nepobjedivo.

Kao rezultat toga, sedmerostruki prvak kaže da mu više nije važno na kojoj će poziciji završiti ove godine. Britanac u ostatku sezone želi pomoći u razvoju bolida kao bi bio u mogućnosti da slijedeće godine od Bahreina bude u stanju se boriti sa bilo kim.

„Krajem 2022. imali smo dobre utrke, ali smo 2023. ponovno započeli drugačije. Ovo je bila bolja sezona, više smo napredovali, uz više postolja, ali teško je znati u kakvoj poziciji ćete se naći,“ rekao je Hamilton za Channel 4.

„Bolid je sve bolji i ako budemo radili do kraja sezone, kao 2022., to je s jedne strane vjerovatno dobro, ali s druge strane znamo da će neke momčadi već biti uz bolid za iduću godinu,“ napominje on.

„Nije mi bitno na kojoj ću poziciji završiti 2023. Jedino što želim je pomoći momčadi što je više moguće u razvoju kako bismo iduću godinu mogli startati, na prvom testu i u prvoj utrci, uz bolid koji nema poskakivanja, koji ima potrebnan downforce i djelotvornost,“ ističe on.

„Dakle, bit u stanju boriti se sa bilo kim, to je moj san. Gledam dalje,“ zaključio je vozač Mercedesa.