Posljednji od učestalih incidenata na stazi između Nikite Mazepina i Micka Schumachera se dogodio na VN Italije. Rus priznje da je on kriv, ali smatra da je to bilo poput trkaćeg incidenta.

Nakon razdoblja SC-a, Schumacher i Mazepin našli su bili blizu jedan drugog u 32. krugu. Ruski vozač se nalazio na 16. mjestu kada je izbacio Nijemca sa staze.

Međutim, Schumacher je ipak uspio nastaviti dalje sa utrkivanjem, a sudije su kaznile Mazepina sa pet sekundi. Iako je Nikita putem timske radio veze tima tvrdio da je Schumacher jednim dijelom kriv, okrenuo je priču kada se suočio s medijima.

„Kočio je vrlo rano pri ulasku u zavoj 4, a očigledno je morao skrenuti u zavoj, tako da mi je žao što se to dogodilo,“ kaže Mazepin koji je bio primoran da opovrgne kritike od Schumacherove familije koja se odnosi na incident sa VN Nizozemske.

„Ja sam bio kriv, ali (to je bilo) poput trkaćeg incidenta,“ brani se Mazepin. „Ponekad stavite nos tamo i vozač ispred se mora podmetnuti, ali tamo imate pola bolida.“

„(To je) potpuno moja greška, ali mislim da je bilo očito da nisam sretan … što se to dogodilo. Bilo mi je jako žao zbog prednjeg krila koji je zbog toga nedostajao.“

Vozač Haasa je ubrzo morao odustati iz utrke jer je imao određenih problema sa pogonskom jedinicom, zbog kojeg mu je ekipa preporučila da zaustavi bolid.

„Imao sam kvar na motoru koliko ja znam – jednostavno sam izgubio svu snagu, a mislim da je bilo opasno za cijelu (pogonsku) jedinicu da nastavim sa utrkivanjem, tako da je ekipa rekla da odmah zaustavim bolid.“