Charles Leclerc kaže da će ‘dati sve od sebe’ da promijeni hijerarhiju koja trenutno vlada u Ferrariju i cilja status prvog vozača momčad iz Maranella.


Leclerc je u Ferrari stigao nakon impresivne debitantske sezone u Sauberu, a u Maranellu je zamijenio Kimija Raikkonena, koji je otišao u suprotnom smjeru. Monežanin se odmah nametnuo svojoj momčadi i zaprijetio je Vettelovom statusu prvog vozača.

Šef Ferrarija Mattia Binotto je prije sezone izjavio kako će Vettel biti favoriziran ispred Leclerca, a svoj stav je potvrđivao nekoliko puta poslije toga. To se dalo vidjeti i na stazi. Odmah na prvoj utrci u Australiji je Ferrari naredio Leclercu da ostane iza Vettela, iako je bio puno brži od njega pred kraj VN Australije.

U Bahreinu se ponovilo isto—Leclerc je startao sa pole positiona, ali gubi prvu poziciju od timskog kolege (nakratko je ispred njega bio i Bottas), ali se Monežanin sabrao i vratio je prvo mjesto nako par krugova. No, prije nego je pretekao Vettela, Ferrari mu je naredio da ostane iza Vettela, ali se Leclerc oglušio na tu naredbu.

Treća naredba u tri utrke je stigla u Kini. Leclerc je na startu prošao ispred Vettela, ali pošto nije mogao zaprijetiti Mercedesima ispred sebe, Ferrari je odlučio zamijeniti poredak između svojih vozača i Monežanin je morao propustiti Nijemca ispred sebe.

Nakon četiri utrke sezone jasno je da se Leclerc nametnuo u Ferrariju i generalno je ostavio bolji dojam od svog timskog kolege—unatoč skupe pogreške u kvalifikacijama za VN Azerbejdžana, gdje je slupao bolid. Do tada je pokazivao brzinu koju je prethodno pokazao u Bahreinu, gdje ga je pobjede koštao problem sa motorom.

Iako je svjestan da Vettel ima prednost u Ferrariju zbog svojih uspjeha iz prošlosti i dužeg staža u momčadi, Leclerc kaže da će dati sve od sebe da promijeni hijerarhiju u Maranellu.

„Vjerujem da se to nije promijenilo. Na stazi moram pokazati šta znam, a onda se nadam da će se situacija promijeniti jednog dana,“ rekao je Leclerc. “Kao i svaki vozač ovdje, želim biti najbrži. Do sad sam shvatio svaku odluku, iako je vozaču ponekad teško to prihvatiti.“

Leclerc propušta Vettela ispred sebe na VN Kine

„Pored sebe imam četverostrukog prvaka Formule 1 koji je u svojoj petoj godini sa Ferrarijem—shvatam da trenutno postoji hijerarhija, ali dat ću sve od sebe da to promijenim.“ 

Upitan da li bi kod promjene mjesta bilo pametnije da momčad kaže da brži vozač u tom trenutku može ići ispred, ali ako se ne odvoji, da mora vratiti poziciju, Leclerc je odgovorio:

„Ne znam. O tome nisam razmišljao. Momci na pitwallu imaju bolji pogled na utrku, zbog toga ću do određenog trenutka raditi ono što se od mene traži.“