Tek smo kročili u novu godinu, a nagađanja o tome šta timovi spremaju za nadolazeću sezonu su već počela. Kako piše talijanska La Gazzetta, Ferrari razmišlja o dužem međuosovinskom razmaku nego što je to bio slučaj u 2017.

Ferrari je u protekloj sezoni imao jedan od najkraćih bolida, uz McLaren, Red Bull i Toro Rosso. Mercedes je sa 3 760 mm imao najduži međuosovinski razmak, dok je Ferrarijev iznosio 3 594 mm. Iako im je takva konfiguracija donosila prednost na uskim i sporim stazama na kojima se traži visoka razina downforcea poput Monaka, Singapura i Budimpešte, Mercedesov bolid je bio u svojoj ligi kada su u pitanju brze kombinacije zavoja, što se najbolje očitavalo na stazama kao što su Italija, Silverstone ili Suzuka.

Kako piše talijanska La Gazzetta, Ferrari se odlučio za duži međuosovinski razmak za 2018. Sa 3 594 mm bi on u 2018. trebao porasti na 3 654 mm. Navodno su inžinjeri talijanske momčadi shvatili prednosti dužeg međuosovinskog razmaka, čime bi riješili neke slabe tačke. U nedavno odrađenim simulacijama se takva konfiguracija pokazala iznenađujuće brzom, zbog čega se Ferrari odlučio na takav potez.

Mercedes bi sa druge strane trebao skratiti svoj međuosovinski razmak za oko 10 cm, te bi on sa 3 760 mm trebao pasti na 3 660 mm, čime bi on trebao biti neka srednja vrijednost između Red Bullove i Mercedesove prošlogodišnje konfiguracije.