Iako smo jučer prenijeli vijest da FIA razmišlja da zabrani kvalifikacijske režime rada motora 2021., čini se da bi ovo pravilo moglo biti uvedeno mnogo ranije—već na VN Belgije, koja je na rasporedu nakon VN Španije.

Nakon što je britanski portal RaceFans jučer objavio da FIA razmišlja da zabrani korištenje kvalifikacijskih režima rada motora, isti portal uoči VN Španije dolazi do novih informacija i tvrdi da bi se to moglo desiti već od VN Belgije. 

Proizvođači motora od početka hibridne ere razvijaju posebne postavke motora za kvalifikacije koji im omogućavaju da oslobode dodatnu snagu motora u Q3 kako bi ostvarili bolju startnu poziciju, a ekipe ove režime ‘nakratko’ koriste i tokom utrka.

Povećana potrošnja goriva i dodatna opterećenja koje stvaraju ovi kvalifikacijski režimi rada motora ih čine nepraktičnim i neprikladnim za korištenje tokom utrke jer bi doveli do ‘spaljivanja’ motora. Iako je prvobitni plan bio da se korištenje ovih režima rada motora zabrani od 2021. godine, britanski portal RaceFans saznaje da bi FIA ovo pravilo mogla uvesti već od VN Belgije koja je na rasporedu za 2 sedmice. Ovaj potez FIA-e će sasvim sigurno izazvati žustru reakciju proizvođača motora (u prvom redu Mercedesa koji trenutno ima najsnažniji kvalifikacijski režim rada motora).

Jedna teorija kako bi se ovo pravimo moglo implementirati jeste da se od timova traži da određeni postotak utrke voze sa postavkama koji oslobađaju maksimalnu snagu motora, što ne bi bilo moguće uraditi s tim postavkama zbog uticaja kojeg bi one imale na trajnost motora i upravljanje baterijom.

U biti bi tako režimi rada motora bili uvršteni pod parc ferme pravila koja sprječavaju ekipe da prave velike promjene postavki bolida između kvalifikacija i utrke. Uvođenje ovog pravila bi imalo veliki uticaj na konkurentni poredak, s obzirom da rivali procjenjuju da Mercedes svojim kvalifikacijskim režimom rada motora stiče prednost vrijednu i do pola sekunde.

Uticaj kvalifikacijskih režima rada motora se mogao vidjeti i prošle godine u ulozi Ferrarija, koji je bio pod intenzivnim istragama FIA-e, koja je potom izdala brojne tehničke direktive kako bi spriječila spaljivanje ulja i manipuliranje senzorom koji mjeri protok goriva. Ferrariju nikada nije dokazano da je radio išta ilegalno, ali performanse njihovog motora su ove godine drastično pale za šta je Ferrari okrivio tehničke direktive.

Ferrari je fokus sa svog motora prebacio na Mercedesov. Njemačka ekipa je ostvarila veliki napredak sa motorom, a njihova prednost u kvalifikacijama je više nego očigledna. Šef Mercedesa Toto Wolff je rekao da je Ferrari svojim djelima prošle godine pritisnuo Mercedes do samih granica što se manifestiralo velikim napretkom sa motorom ove godine, iako je Honda (Red Bullov dobavljač motora) iznenađena kako je Mercedes pronašao toliko performansi.

Jedina utrka na kojoj je neko bio ispod sekunde zaostatka za Mercedesima je VN Austrije, gdje je Verstappen imao 0,538 sekundi zaostatka za osvajačem pole positiona Valtterijem Bottasom. Od tada je Mercedes imao sekundu brži bolid u kvalifikacijama, ali im je Red Bull bio dosta bliže u utrkama jer Honda ima osjetno manji zaostatak za Mercedesom u utrci nego u kvalifikacijama.

Eliminiranje kvalifikacijskih režima rada motora bi promijenilo jakosni poredak—Red Bull bi bio bliže Mercedesu, a uklanjanje kvalifikacijskih režima rada motora bi uticalo i na Mercedesove kupce Williams i Racing Point.

Obe ekipe su imale puno bolje performanse u kvalifikacijama nego u utrkama—Racing Point je recimo u Mađarskoj u kvalifikacijama bio drugi najbrži bolid, dok ih je u utrci porazio Verstappen u Red Bullu.

Iako FIA želi požuriti sa zabranom kvalifikacijskih režima rada motora i implementirati je već ove sezone od VN Belgije, postoji mogućnost da se uvođenje ove zabrane odgodi za početak 2021. godine pod uslovom da timovi naprave neke druge ‘ustupke’.

Politička situacija u F1 je trenutno ‘osjetljiva’—što zbog cijelog spora oko Racing Pointa i njihovog kopiranja Mercedesa, što zbog činjenice da neke ekipe (Mercedes) još nisu potpisale novi Concorde ugovor čime bi pristali na uslove nove raspodjele financija i time se obavezali na ostanak u F1. Krajnji datum za ovo je pomaknut do kraja augusta, tj. vikend kada se održava VN Belgije.