Mercedesov direktor inžinjeringa Andrew Shovlin kaže da bi ekipa bila ‘glupa’ kada ne bi očekivala ponavljanje problema sa gumama koji su doveli do njihovog prvog ‘poraza’ u ovogodišnjoj sezoni Formule 1.

Nakon što su dominirali kvalifikacijama za VN 70. godišnjice Formule 1, Mercedes se mučio sa velikim ‘mjehurićima’ na zadnjim gumama tokom utrke koje su prouzrokovale visoke temperature staze.

Mercedesova oba vozača su tokom utrke prijavljivali iste probleme, a dio problema za njemačku ekipu je prouzrokovala i Pirellijeva odluka da za drugu utrku na Silverstoneu donese za stepen mekše gume nego u prvoj utrci.

Superiornije upravljanje gumama je omogućilo Maxu Verstappenu da pobijedi na VN 70. godišnjice Formule 1, čime je prekinuo Mercedesov pobjednički niz od početka ove sezone. Mercedes je nakon utrke priznao da ima dosta posla oko rješavanja problema sa svojim performansama u toplim uvjetima, a s obzirom da se u Španiji za vikend očekuju jako visoke temperature staze, ekipa očekuje da će upravljanje gumama ponovo biti izazov.

Mercedesov direktor inžinjeringa Andrew Shovlin kaže da će Španija biti dobar ‘test’ da vide jesu li napredovali u polju hlađenja guma, ali priznaje da bi u ekipi bili ‘glupi’ kada ne bi očekivali ponavljanje problema sa gumama.

„Bili bismo glupi kada bismo rekli da više nećemo vidjeti ovaj problem i da ga nećemo vidjeti u Španiji. Moramo tražiti rješenja i kako možemo ostvariti napredak ove sedmice, kako bismo shvatili pravu prirodu našeg problema i zbog toga smo bili toliko lošiji od ostalih—onda bih bio mišljenja da ćemo riješiti problem u Španiji.“

„Ali nema sumnje da će Španija biti teška. Nakon Španije dolazi Spa—to je još jedna staza na kojoj gume trpe velika opterećenja i gdje možete imati problema sa ‘mjehurićima’. Naš fokus u smislu performansi jeste hlađenje guma i kako možemo izbjeći ovaj problem. Nadam se da ga nećemo ponovo vidjeti, ali Španija će biti dobar test da vidimo jesmo li ostvarili napredak koji smo trebali,“ rekao je Shovlin.

Shovlin je pojasnio kako su visoke temperature na Silverstoneu onemogućavale Hamiltona i Bottasa da ohlade zadnje gume, rekavši da je to novi problem za Mercedes, s obzirom da ih očuvanje temperatura u gumama nije mučilo ove sezone do druge utrke na Silverstoneu.

„Problem je temperatura zadnjih guma. Sredina guma se jako zagrijavala. Problem s tim je, kada se gume pregriju, počnu proklizavati i generiraju još više topline, čime se povećavaju pritisci.“

„Završite u začaranom krugu gdje gubite grip—zadržavanje kontrole postaje sve teže i teže tokom stinta. Moramo pogledati kako možemo riješiti problem sa zadnjim gumama, moramo pokušati shvatiti šta se tačno dešavalo jer nam se ovakvo nešto dešava po prvi put ove godine. Moramo se pobrinuti da imamo spremne neke alate da se bolje nosimo s tim kada odemo na još jednu ‘vruću’ utrku,“ dodao je Shovlin.