Britanski portal RaceFans saznaje da FIA planira zabraniti kvalifikacijske režime rada motora 2021., koje ekipe koriste za oslobađanje dodatne snage motora u jednom brzom kvalifikacijskom krugu.

Proizvođači pogonskih jedinica su od početka hibridne ere radili na razvijanju posebnih postavki motora za kvalifikacije, koji isporučuju visokopotentno ali kratkotrajno povećanje snage motora u kvalifikacijama. FIA novim pravilima za 2021. godinu želi zabraniti korištenje ovih kvalifikacijskih režima rada motora.

Povećana potrošnja goriva i dodatna opterećenja koje stvaraju ovi kvalifikacijski režimi rada motora ih čine nepraktičnim i neprikladnim za korištenje tokom utrke jer bi doveli do ‘spaljivanja’ motora. Međutim, ove postavke timovima omogućuju da tokom kvalifikacija oslobode dodatnu snagu motora i tako zarade bolju poziciju na startnom poretku.

Mercedes je dugo bio vodeći u ovom polju, a ove godine imaju sekundu brži bolid u kvalifikacijama, dok ta prednost u u trci pada na oko 4 desetinke po krugu. RaceFans saznaje da FIA namjerava zabraniti ovakve režime rada motora, a FIA-in generalni sekretat Peter Bayer je jučer poslao pismo timovima u kojima ih je obavijestio o planovima upravljačkog tijela sporta.

Postojanost ovog pisma su RaceFansu potvrdili brojni izvori, a FIA je u njemu istakla svoju namjeru da pojasni korištenje kvalifikacijskih režima rada motora za 2021. godinu—naime, ekipe će morati koristiti iste posavke motora i u utrci i u kvalifikacijama, te bi se korištenje različitih režima rada motora u utrci i kvalifikacijama moglo ograničiti parc ferme pravilima koja ograničavaju mijenanje postavki bolida između utrke i kvalifikacija.