Sebastian Vettel će dobiti novu šasiju za VN Španije, nakon što je momčad otkrila manju grešku prilikom pregleda nakon VN 70. godišnjice Formule 1, a šef za šasije smatra da je grešku izazvao udarac preko rubnika.

Sebastian Vettel se borio sa svojim SF1000 i trenutno zauzima 13. mjesto u poretku vozača – devet mjesta niže i 35 bodova manje od svog timskog kolege Charlesa Leclerca.

Kvar pogonske jedinice na VN 70. godišnjice Formule 1 i okretanje u utrci samo su pogoršale stvari na Ferrarijevoj turneji u Silverstoneu. Međutim, iz italijanske ekipe stiže potvrda da će četverostruki prvak dobiti novu šasiju za utrku u Barceloni nakon što su otkrili manju grešku na trenutnom bolidu.

Šef za konstrukcije šasija, Simone Resta je rekao: „Neće biti nikakvih posebnih nadogradnji na SF1000. Međutim, Sebastian će imati novu šasiju, jer smo nakon analize utrke iz Silverstonea uočili mali pogrešku uzrokovanu snažnim udarom prilikom prelaska preko rubnika. To ne bi imalo mnogo utjecaja na performanse, ali to je logična odluka.“

Nekoliko timova, od kojih su Mercedes i McLaren imali veliku razinu potrošnje guma, je dovelo do pucanja istih što je dovelo do znatnih poteškoća, a Resta očekuje da će iste vremenske prognoze koje se očekuju u Barceloni – ponovo pružiti sličan izazov.

„Očito je da ćemo se susresti sa mnogo toplijim vremenom i temperatorom staze za koje se očekuje da će biti iznad 40 *C, što će biti važan faktor kada je riječ o ponašanju guma, kao što smo vidjeli na posljednje dvije utrke u Silverstoneu,’ kaže Simone Resta.

Sebastian Vettel se također dotakao nadolazećeg vikenda u Španiji: „Ova staza se poprilično razlikuje od Silverstonea i radoznao sam kako bih saznao kako će se bolid ovdje ponašati. Možemo očekivati vrlo visoke temperature, pa će biti važno pronaći postavke (bolida) koje će omogućiti dobru brzinu bez uzrokovanja prekomjernog trošenja guma,“ pojašnjava Vettel.