Vozač Red Bulla, Max Verstappen kaže da će topliji vremenski uvjeti koje vladaju u Barceloni uvesti ‘nepoznati’ element tijekom vikenda.

VN Španije se prvobitno trebala održati desetog maja kada se temperature zraka kreću oko 20 stepeni. Međutim, pandemija koronavirusa je dovela do odgađanja prvobitnog datuma.

Prema podacima koje kruže, predviđa se kako će temperature zraka za naredni vikend biti slične onima koje su viđene na VN 70. godišnjice Formule 1 s temperaturom zraka od 28 stepeni prognoziranom za dan utrke.

Red Bull i Verstappen su iskoristili toplije vrijeme i mekšu komponentu guma koju je Pirelli nominirao za prošli vikend kako bi došli do prve pobjede u sezoni 2020. Dolaskom tvrđih guma u Barceloni, Nizozemac je zainteresiran odvijenjem stvari koje će se dešavati na stazi.

„To je drugačija staza pa da vidimo koliko smo konkurentni protiv Mercedesa i kako temperature utječu na sve (timove). Staza u Barceloni, također je prilično naporna za hard gume – tako da nisam siguran kako će držati u toplijim uvjetima,“ kaže Verstappen.

„Bit će mnogo nepoznanica obzirom da tamo vozimo ranije (tokom sezone), ali stvarno se radujem i nakon pobjede proteklog vikenda uzbuđen sam što ću se vratiti na stazu.“

Nizozemac se dotakao utrke u kojoj je on i njegov tim odnio prvu pobjedu ove godine u Silverstoneu. Tvrdi da je to veliko postignuće cijele ekipe, zajedno sa njihovim dobavljačem pogonske jedinice: „Bilo je to veliko postignuće tima za nas i Hondu da pobijedimo u utrci proteklog vikenda.“

„Bio je to nevjerovatan rezultat i pomalo neočekivan. Ali kad smo ušli u utrku, brzo sam mogao uvidjeti da imamo jako dobar tempo. Bilo je zaista korisno i to samo pokazuje da ako nastavite pritiskati prema jednom cilju, onda su mogući sjajni rezultati,“ rekao je Max Verstappen.