Damon Hill smatra da je pobjednik utrke za VN Azerbejdžana Sergio Perez svojim postupkom naveo Lewisa Hamiltona da napravi pogrešku na restartu utrke u Bakuu jer je bio agresivan u odbrani pozicije.

Svjetski prvak iz 1996. godine vjeruje kako je agresivnost od strane Red Bullovog vozača nakon novog starta iznenadila sedmerostrukog svjetskog prvaka, te je kao rezultat aktivirao čarobno dugme s kojim je promašio ulazak u prvi zavoj.

Hamiltonovo pretjerano kočenje prošle nedjelje u je Bakuu – zajedno sa pucanjem gume kod Strolla i vodećeg Verstappena – obilježilo utrku. Britanac je imao zlatnu priliku da povrati vodeću ulogu u poretku vozača, ali greška ga je koštala bodova.

Sedmerostruki svjetski prvak je aktivirao takozvano čarobno dugme, a taj mehanizam ga je natjerao da prokliže i promaši ulazak u zavoj broj 1.

Međutim, Hill smatra da je Sergio Perez odgovoran za ono što se dogodilo, jer je njegova odbrana pod pritiskom iznenadila Hamiltona koji je bio prisiljen da napravi brzo pomjeranje ulijevo. Britanac pohvaljuje Meksikanca njegovom agresivnošću.

„Moram spomenuti Pereza jer je sjajno odradio posao. Na restartu, iznenadio sam se koliko je (Perez) bio agresivan s Lewisom kad se trebalo braniti, a čak je i sam Lewis bio iznenađen,“ komentarisao jeHill.

Hill dodaje da je ono što se dogodilo s Hamiltonom vrlo jednostavno zamisliti, jer je dugme smješteno na vrhu stražnjeg dijela njegovog upravljača. Kada je Britanac htio kočiti, sav pritisak je bio na prednjim kočnicama i bilo je nemoguće da u tom trenutku odradi što je zamislio.

„Lako je zamisliti da bi Lewis u svojoj brzoj reakciji mogao dodirnuti dugme kočnice. To se i dogodilo, kad je htio zakočiti (na ulazu) u zavoj jedan, njegove kočnice nisu radile,“ pojasnio je Damon Hill.