Lewis Hamilton kaže da ova godina „nije bila sjajna“ za Mercedes kada je u pitanju razvoj pogonske jedinice.


Mercedes je pao iza Ferrarija što se tiče snage motora i brzine na pravcu, nakon promjene koncepta sa ovogodišnjim bolidom. To je Ferrariju uz efikasnu aerodinamiku omogućilo da postanu mjerilo što se tiče pogonske jedinice.

Ferrari je napravio iskorak sa svojom trećom specifikacijom koju su uveli u Monzi, a prema nekim informacijama su od početka drugog dijela sezone na pravcima od svojih rivala bili prosječno brži između pola sekunde i 8 desetinki.

Mercedesova treća specifikacija, koju je njemačka momčad uvela u Belgiji, nije donijela značajniji napredak. Hamilton je rekao kako Mercedes nije ispunio očekivanja ove godine što se tiče motora.

„Ovo nije bila sjajna godina za nas—u smislu našeg razvoja motora,“ rekao je Hamilton. „Momcima je bilo jako teško, radili su naporno, ali nisu bili tako uspješni u tom odjelu. Uz to šasija stvara popriličan otpor (zraka), ali imali smo sjajnu pouzdanost. Nadam se da će ostati tako i to je nešto na šta možemo biti jako ponosni.“

Hamilton se mučio da pretekne vozače Ferrarija u Belgiji i Italiji, gdje ga je Charles Leclerc zadržao iza sebe i pobijedio, iako je Britanac imao bolji trkaći tempo. Na posljednjoj utrci u Japanu je Hamilton imao problema sa Vettelom, kojeg nije mogao preteći iako je imao svježije, mekše i brže gume.

„Imao sam Sebastianovu zavjetrinu, zavjetrinu sa DRS-om, maksimalnu snagu—sve…nevjerovatno je koliko su oni (Ferrari) brzi. Jako je teško preteći ih, čak iako imate prednost u gumama. Ali to je okej, donosi zanimljivo utrkivanje.“

„Očigledno, osvojili smo konstruktorski naslov, ali pokušat ćemo smanjiti otpor i povećati snagu motora za slijedeću sezonu. Uvjeren sam da ćemo na neki način napraviti korak naprijed slijedeće sezone,“ dodao je Hamilton.