Prvi put nakon velike nesreće u Bahrainu, Romain Grosjean će da sjede za volan bolida Formule 1. Tu priliku mu je pružio Mercedes, kao što je Toto ranije obećao. Francuz će voziti Hamiltonov W10.

Odmah nakon nesreće, Toto Wolff je obećao da to neće biti Grosjeanovo posljednje poglavlje u Formuli 1. Šef Mercedesove ekipe je održao obećanje, te je 30. marta pozvao Romaina da odradi neko vrijeme u njihovom simulatoru kako bi bio spreman da sjede u bolid. Mercedes će 29. juna napraviti specijalni test u Francuskoj u kojem će Grosjean učestvovati, a očekuje se da će odraditi nekoliko krugova i 27. juna prije trke.

“Jako sam uzbuđen što se vraćam u bolid Formule 1. To će za mene biti posebna prilika, a vožnja Mercedesovog šampionskog bolida će biti jedinstveno iskustvo. Veoma sam zahvalan Mercedesu i Totu na prilici. Prvi put sam čuo za ovu priliku dok sam bio u bolničkom krevetu, kada je Toto razgovarao sa medijima i uputio pozivnicu. Ta vijest me jako razveselila”, rekao je Grosjean.

Toto kaže da nije želio da nesreća u Bahrainu bude Grosjeanov posljednji čin u Formuli 1 i da je jako sretan mu je omogućio ovu priliku.

“Romaina poznajem još od Formule 3 kada je osvojio prvenstvo. Uživao je u dugoj i uspješnoj F1 karijeri i željeli smo biti sigurni da će njegova posljednja sjećanja biti za volanom bolida koji je pobjedio u prvenstvu. Želim da vidim kakve su Romainove povratne informacije o W10.”

“Romainova nesreća podsjeća nas na opasnosti sa kojima se ovi momci suočavaju svaki put kada uđu u bolid, ali to je i dokaz nevjerovatnih koraka koje je ovaj sport godinama poduzeo za poboljšanje sigurnosti”, rekao je Toto Wolff.

Na kraju je izjavu dao i čovjek čiji će bolid biti ustupljen Romainu, Lewis Hamilton.

“Zaista sam sretan što vidim Romaina u F1 bolidu nakon njegove nesreće prošle godine. Kada se to dogodilo, svi smo se molili za njega. Kada smo vidjeli da se tako dobro oporavlja, osjetili smo veliko olakšanje. Radujem se ponovnom susretu s njim u Francuskoj i dočekujem ga u timu za vikend – iako je bolje da pazi na moj W10.”