Pierre Gasly je osvojio fenomenalno drugo mjesto na VN Brazila u dramatičnoj utrci, što je ujedno bilo njegovo prvo postolje karijere, a do cilja je vodio borbu ‘ubrzanja’ sa Lewisom Hamiltonom.


Gasly je bio bolji od Hamiltona na ubrzanju od zadnjeg zavoja do cilja, a završio je samo 0,062 sekunde ispred Britanca. Francuski vozač je imao sigurno šesto mjesto u posljednjoj trećini utrke, ali je niz incidenata uz izlazak sigurnosnog automobila katapultirao Gaslya na drugo mjesto.

„Nisam mogao ni zamisliti da će se ovo desiti. Borba sa Lewisom do cilja je bila nevjerovatna. Znao sam da je Lewis blizu. Mogao sam vidjeti njegovo prednje krilo. Fantastično je biti drugi,“ rekao je Gasly.

Gasly je bio četvrti nakon restarta, ali je prošao na drugo mjesto poslije kontakta Albona i Hamiltona. Tada je osjetio da je postolje moguće.

„Vidio sam da Lewis ima nove gume i da će pokušati nešto. Pokušao je, sudarili su se i kada sam vidio da ih mogu proći i da mogu biti drugi, pomislio sam: OK, ovo izgleda jako dobro. Imao sam Lewisa iza sebe sve do posljednjih centimetara prije linije. Nisam ga želio pustiti, želio sam zadržati drugo mjesto.“

Francuz se potom zahvalio Hondi:

„Bez njihovog napretka i bez njih ne bih mogao zadržati drugo mjesto. Veliko hvala svim dečkima.“

Gasly je naljeto izgubio mjesto u Red Bullu i vraćen je u Toro Rosso i od tad vozi fantastično. Današnji rezultat će mu nesumnjivo biti veliki podstrek za daljnji napredak.

„Ovo mi je najbolji dan u životu, toliko emocija. Mislim o svim ljudima koji su mi pomogli u karijeri i koji su me doveli u Formulu 1, ljudima koji me podržavaju. Želim im se svima zahvaliti.“