Čini se da će FIA slijedeće sezone smanjiti dužinu DRS zona, zbog zabrinutosti da je preticanje postalo previše jednostavno na nekoliko mjesta.

Nova generacija bolida sa efektom tla predstavljena ove godine imala je za cilj učiniti utrke uzbudljivijima dopuštajući vozačima da se bore točak uz točak – što bi onda imalo dodatnu prednost poboljšanja za preticanja.

Međutim, jedna karakteristika koja se pojavila tijekom 2022. bila je ta da je pomjeranje DRS-a između zatvorenog i otvorenog postao mnogo snažniji, pa je vozačima bio gotovo zajamčen prolazak na nekim stazama nakon što su ušli u u zonu pod DRS-om.

Lakoća nekih od DRS preticanja pokazala su se daleko od idealne, a izgleda će potaknuti FIA-u da ispita podatke iz ove godine kako bi skratila neke od zona aktivacije slijedeće sezone.

FIA-in tehnički direktor za jednosjed Nikolas Tombazis jasan je da je garantovano preticanje za vozača unutar dometa DRS-a jednako loše za spektakl kao što brži bolidi iza ne mogu proći.

Na pitanje od hoće li se stvari srediti za 2023., Tombazis je rekao: „U nekim utrkama, možda ćemo morati stvarno smanjiti DRS zone.“

„Ne želimo da preticanje bude, kako mi kažemo, neizbježno ili zapravo jednostavno. Još uvijek mora biti borba,“ ističe on.

„Ako se to dogodi prebrzo, ako samo vidite bolid kako se približava, a zatim prolazi i nestaje, to je zapravo gore nego biti iza i boriti se. Tamo je potreban pravi balans,“ jasno je dao do znanja Tombazis.

Odlazeći izvršni direktor motosporta Ross Brawn, rekao je prošlog mjeseca kako ne želi da se čelnici sporta boje otežati poteze sa DRS-om.

„Jedina stvar koju znamo su fanovi, a to znamo jer nam se to ne sviđa, oni ne vole: idi na pravac, udari DRS, prestiži, vozi brzo, napraviti razmak’ sve to, ” rekao je za Brawn u intervjuu za motorsport.com.

„Mislim da se u idealnom svijetu DRS koristi samo da se nekome stane na leđa, tako da stvarno možete imati pristojan napad.“

„Ne bismo trebali bojati skratiti DRS na mjestima kao što je Monza, jer se čini pomalo ‘staneš im na leđa, pritisneš dugme, prestigneš’. Malo je ritualno, zar ne?“

„Nije baš impresivno. Stoga, ne bismo se trebali bojati smanjiti upotrebu DRS-a tamo gdje se očito pokazao nadmoćnim.“