Upravno tijelo Formule 1 neće pokreniti istragu zbog odluke Lewisa Hamiltona da na VN Toskane nosi majicu koja naglašava policijsku brutalnost.

Ovaj potez je privukao pozornost FIA-e, ali podrazumijeva se da neće doći do formalne istrage.

Ćlanak 1.2 FIA-inog međunarodnog sportskog kodeksa kaže da natjecatelji ne smiju na svoje bolide stavljati „oglašavanje koje je političke ili vjerske prirode ili koje šteti interesima FIA-e,“ iako nema očitog pojašnjenja što vozači mogu prikazivati.

Sad će se izvršiti pregled njegovih smjernica o tome šta vozači smiju, a što ne smiju nositi tijekom aktivnosti prije i nakon utrke.

Hamilton je nosio majicu tijekom službenih demonstracija F1 prije utrke protiv rasizma, u parc fermeu i na postolju.

Na majici s prednje strane je pisalo: „Uhapsite policajce koji su ubili Breonnu Taylor,“ dok je na poleđini bila njezina slika lica i riječi: „Recite njezino ime.“

Za razliku od svojih kolega iz Formule 1 koji su svi nosili majice „Kraj rasizma,“ Hamilton je ranije nosio onu s natpisom „Black Lives Matter“.

Taylor je bila 26-godišnja crnkinja koja je upucana osam puta kad su policajci u civilu ušli u njezin stan u Kentuckyu u martu mjesecu u sklopu istrage sa drogom.

Nakon ulaska u njezin stan tijekom naloga za pretres, policajci su razmijenili vatru s njezinim partnerom Kennethom Walkerom – licenciranim vlasnikom oružja koji je vjerovao da je u pitanju bila provala.

Policija je ispalila više od 25 metaka, a Taylor, medicinska radnica, upucana je osam puta i preminula je od ozljeda. Još uvijek nije utvrđeno jesu li uključeni policajci prekršili zakon o prekomjernoj sili ili su djelovali u samoodbrani.

Mercedes je stao u odbranu svog vozača kao odgovor na objave koje kritiziraju Britanca zbog demonstracije političkog mišljenja.

Ne dovodimo politiku u F1, to su pitanja ljudskih prava koja pokušavamo istaknuti i podići svijest. To je velika razlika,“ rekli su iz njemačke momčadi.

Šef Mercedesa, Toto Wolff naglasio je u subotu da je Hamilton imao punu podršku organizacije u nastojanju da istakne rasnu nepravdu: „Nema sumnje – to je u potpunosti njegova odluka. Šta god da učini, mi ćemo ga podržati,“ pojasnio je Wolff.

„Tim se bori protiv bilo koje vrste rasizma i diskriminacije, a to je Lewisova lična borba za Black Lives Mater i dat ćemo mu svu potrebnu podršku. To je njegov poziv.“

U objavi na Instagramu u utorak, Hamilton, koji je jedini crni vozač Formule 1, insistira da „neće zaustaviti“ svoju aktivnost.

„Želim da znate da neću stati, neću odustati, neću odustati od ove platforme za rasvjetljavanje onoga što smatram ispravnim,“ rekao je.

„Želim zahvaliti onima od vas koji me i dalje podržavate i pokazujete ljubav, zahvalan sam. Ali ovo je putovanje za sve nas da se okupimo i izazovemo svijet na svim razinama nepravde, ne samo rasne. Možemo pomoći da ovo bude bolje mjesto za našu djecu i buduće generacije.“