Vozač McLarena Carlos Sainz smatra da je čak i dominantna ekipa Mercedesa shvatila koliko su utrke zanimljivije bez njih, osvrćući se na neočekivane rezultate sa VN Italije.

Mercedes dominira Formulom 1 od početka hibridne ere 2014. godine i u tom periodu su pobijedili na preko 70% utrka—ove sezone su dosegli svoju ‘najdominantiju’ razinu te od svojih prvih konkurenata ekipe Red Bulla imaju u prosjeku 9 desetinki brži bolid gledajući brzinu u jednom krugu.

Mercedes je u kvalifikacijama u Monzi osvojio dominantan 1-2 i očekivala se još jedna utrka u kojoj će Mercedesi nestati u daljini. Međutim, Monza je priredila pravi klasik u kojoj je pobijedio Pierre Galsy, a iza njega su u cilj kao drugoplasirani i trećeplasirani ušli Carlos Sainz i Lance Stroll. Gaslyju je to ujedno bila prva pobjeda u F1 karijeri.

VN Toskane je bila jednako kaotična kao VN Italije u Monzi s obzirom na 2 crvene zastave i čak 8 odustajanja, ali je Mercedes ovaj put za razliku od Monze slavio dvostruku pobjedu. Iako poštuje ono što je Mercedes uradio, Carlos Sainz kaže da su čak i u ekipi aktuelnih prvaka svjesni da su utrke uzbudljivije bez njih, tj. kada nisu u borbi za pobjedu.

„Naravno da postoje frustracije. Ali s obzirom na način na koji današnja F1 funkcionira, jasno je da će uvijek pobjeđivati ekipa sa najviše novca. Ne želim umanjivati njihov uspjeh, pošto Mercedes na spektakularan način ispoljava svoj puni potencijal.“

„Zapravo, timovi sa sličnim budžetom se muče da dosegnu njihovu razinu, ali to ne znači da se ne nadam da će se Formula 1 promijeniti. Mislim da možemo imati spektakularniju F1—mislim da je čak i Mercedes shvatio koliko je utrka bila zanimljivija bez njih. Iskreno, iza Mercedesa, naše utrke su uvijek takve,“ rekao je Sainz u intervjuu za britanski Autocar.

Sainz slijedeće godine prelazi u Ferrari gdje će zamijeniti Sebastiana Vettela koji će put Aston Martina.