Ferrari je u Maranellu nakon testiranja u Barceloni održao sastanak na kojem su određene crte za budućnost: predsjednik momčadi John Elkann i izvršni direktor Louis Camilleri imaju puno povjerenje u šefa momčadi Binotta. Odobren je dodatni budžet za razvoj aerodinamike SF90, a paralelno će krenuti i razvoj bolida za 2020. godinu.


Nakon impresivnih predstava na predsezonskim testiranjima, Ferrari je u novu sezonu Formule 1 ušao kao favorit. Očekivalo se da će voditi veliku borbu sa Mercedesom i da će napraviti iskorak nakon što su posljednje dvije godine ostali kratkih ruku u dvoboju sa Srebrnim strijelama za vozački i konstruktorski naslov.

Međutim, Mercedes je nikad dominantnije krenuo u sezonu i u prvih pet utrka su vezali 5 uzastopnih dvostrukih pobjeda—od ukupno 220 bodova, osvojili su 217. Pokazalo se da je Ferrarijev motor za 2019. možda najbolji na gridu, njihov SF90 je najbrži na pravcima i najefikasniji je, ali sve izgube u zavojima—u Španiji su primjerice bili pola skunde brži od Mercedesa na pravcima, ali su samo u trećem sektoru (spori zavoji) izgubili šest desetinki, za ukupni zaostatak od 8 desetinki za Srebrnim strijelama u kvalifikacijama.

Prošlog petka u Maranellu se održao sastanak: predsjednik John Elkann, izvršni direktor Louis Camilleri i šef momčadi Mattia Binotto su definirali naredne korake za budućnost, a vodeći ljudi Ferrarija imaju puno povjerenje u šefa momčadi. Binotto je na tom sastanku prezentirao podatke sa dvodnevnog testa iz Barcelone koji se održao nakon razočaravajuće VN Španije za Ferrari.

SF90 je bolid koji ima odličnu efikasnost i mali otpor zraka na pravcima, ali ne proizvodi dovoljno downforcea kako bi bio konkurentan Mercedesu i Red Bullu u zavojima. Tom problemu treba dodati tradicionalni dizajn prednjeg ovjesa, dok su se Mercedes i Red Bull odlučili na ekstremnija i inovativnija rješenja, kako bi Pirellijeve gume doveli u pravi radni raspon—s čime se Ferrari muči.

Kako bi riješili ovaj problem, Ferrari bi morao prepraviti cijeli prednji kraj bolida—a s obzirom da je sezona tek na svom početku, talijanska momčad je odlučila da je bolje investirati u aerodinamiku, zbog čega je odobren dodatni budžet za razvoj aerodinamike SF90—ali novi prednji ovjes se neće razvijati.  Paralelno s tim će biti pokrenut program razvoja bolida za 2020. godinu.


Problemi sa korelacijom?

Tokom testa u Barceloni je Ferrari zajedno sa vozačem simulatora Fuocom, koji je vozio SF90 drugog dana, otkrio da postoje razlike između ‘pravog’ SF90 i onog kojeg je on vozio u simulatoru—drugim riječima, podaci/performanse bolida iz simulatora se ne podudaraju s onima na stazi, što govori da postoje problemi sa korelacijom.

Ferrari je s ovim problemom muku mučio u drugom dijelu prošle sezone, kada nadogradnje uvedene u Singapuru nisu ubrzale bolid, već su ga usporile, zbog čega su se morali vratit na stari aero paket, jer novi zbog problema sa korelacijom nije donio ono što je simulator i zračni tunel obećavao.

Ferrarijev vozač simulatora Fuoco je otkrio razlike u performansama bolida na stazi i u simulatoru.

Prema pisanju talijanskog Motorsporta, Giacomo Tortora, inžinjer koji je odgovoran za razvoj bolida, trebao bi napustiti momčad, pošto u Maranellu nisu zadovoljni njegovim radom i odlučili su se na tu promjenu kako bi se poboljšali u ovom području.

Simulacije i vozači simulatora su jako važan dio F1 momčadi—Ferrari je prošle godine često imao problema petkom, ali bi to kvalifikacija poboljšali svoje performanse zahvaljujući Kvyatu i Giovinazziju. Njih dvojica su međutim dobili mjesta na F1 gridu za 2019., a zamijenili su ih Wehrlein i Hartley. Vozači simulatora su jako važni za setup bolida, ali i za sam razvoj bolida. Ferrari ne smatra SF90 ‘pogrešnim’ bolidom. Svoj potencijal je pokazao samo jednom—u Bahreinu, dok su se na ostalim stazama crveni mučili s izvlačenjem maksimuma iz njega.