Ferrarijev šef Mattia Binotto smatra da je njegova ekipa izgubila razvojni rat protiv Red Bulla jer su bili suočeni sa kompliciranijim izazovom u razvoju svog F1-75 bolida.

Ekipa iz Maranella je sjajno započela sezonu i izgledalo je da će ih biti jako teško poraziti. Međutim,  Red Bull se jako brzo oporavio – riješili su probleme sa pouzdanošću i počeli su rapidno poboljšavati svoj RB18 bolid koji je već sredinom sezone bio neuhvatljiv za konkurenciju.

Max Verstappen je slavio rekordnih 15 utrka (već na VN Japana, 4 utrke prije kraja je proslavio svoju drugu titulu), a Red Bull je po prvi put nakon 2013. postao konstruktorski prvak. Osvrćući se na Red Bullov razvoj tokom sezone, Ferrarijev šef Mattia Binotto kaže da su se dvije ekipe fokusirale na potpuno dva različita područja razvoja i da im je bilo puno lakše ‘skinuti’ prekomjernu težinu sa bolida nego što je Ferrariju bilo pronaći poboljšanja aerodinamike.

„Mislim da su postojala dva faktora,“ rekao je Binotto kada je upitan zašto se Red Bull razvijao bolje od Ferrarija tokom ove godine.

„U smislu razvoja, Red Bull je imao jasan smjer – smanjiti težinu bolida. To nije bio slučaj kod nas. Oni su znali šta moraju uraditi da izvuku performanse iz bolida. Za nas je to bilo nešto kompliciranije jer smo mi morali razvijati aerodinamiku. Pokušavali smo poboljšati koncept bolida i njegovu aerodinamiku.“

„Možda naš razvoj nije bio dovoljan. Stali smo veoma rano sa razvojem – ne što smo tako htjeli, već zbog financijskih razloga. Ali neke stvari moramo preispitati,“ rekao je Binotto.

Ferrari je nedavno otkrio da su već na ljeto stali sa razvojem ovogodišnjeg bolida jer je ekipa došla do granice budžeta. Binotto kaže da će se tek naredne godine vidjeti koliko je Ferrari bio uspješan u preraspodjeli resursa između ove i naredne sezone, a to će ovisiti od performansi njihovog novog bolida.

„Jesmo li donijeli ispravnu odluku što smo ovako rano stali sa razvojem u smislu prioriteta između 2022. i 2023.? Ne znam. Tek ćemo 2023. vidjeti je li ta odluka bila ispravna ili ne. Možda smo mogli uraditi bolji posao sa ‘pravim’ razvojem bolida unutar onoga što smo uradili i to je nešto što moramo preispitati.“

„Red Bull je imao jasan put razvoja – smanjenje težine bolida. To je bio glavni razlog (zašto je Ferrari izgubio razvojni rat od Red Bulla). Mislim da im je bilo lakše izvući performanse iz bolida,“ dodao je Binotto.