Bivši šef Ferrarija, Ross Brawn je uvjeren kako je pad performansi ove ekipe u sezoni povezan s gubitkom predsjednika i CEO-a, Sergia Marchionnea koji je umro u julu mjesecu 2018.

Motorsportski direktor smatra da se tim iz Maranella u velikoj mjeri poboljšao za razliku od prošle godine.

„Očigledno je da sa čak i kratkom analizom na koji način se bolid ponaša vidi kako Ferrari ima jak tehnički paket,“ kaže Brawn.

„Zahvaljujući trudu u posljednjih nekoliko godina, tim je u tehničkom smislu sustigao Mercedes, koji je imao prednost od uvođenja hibridnih pogonskih jedinica 2014. godine.“

„U poređenju sa prošlom godinom, Ferrarijeva pouzdanost se poboljšala.“

Međutim, Britanac tvrdi da gubitak Marchionnea nakon VN Njemačke ima značajan utjecaj na gubitak performansi italijanskog tima.

„Nema sumnje da je šok zbog iznenadne smrti njenog [Ferrari] lidera, Sergia Marchionnea, koji je bio jaka referenca u timu imati veliki utjecaj, a to je potpuno razumljivo,“ smatra bivši šef tima iz Maranella.

 

Nakon smrti Marchionnea, Ferrari je imenovao Johna Elkanna za novog predsjednika i Louisa Carey Camilleria kao glavnog izvršnog direktora [CEO]. Brawn dodaje da se ekipa mora uzdići i dostojanstveno završiti sezonu.

„Pošto sam osobno iskusio krize tijekom svog vremena u Ferrariju, znam da je ovo zbližavanja, ujedinjenje. Treba gledati naprijed, bez svaljivanja krivice.“

„Vozači, inžinjeri i menadžment, svi pobjeđuju i gube zajedno – što je nepisano pravilo u svakom sportu, a ne samo u Formuli 1. Svi u Maranellu to znaju.“

„Sad je vrijeme da se stvari pokušaju okrenuti i da se sezona završi u stilu u kojoj ima mnogo pozitivnih rezultata,“ zaključio je Ross Brawn.