Šef Ferrarija Mattia Binotto kaže da njegova ekipa preko ove zime mora pronaći 40 do 50 KS kako bi sustigla Mercedes po pitanju snage pogonske jedinice.

Ferrari je prošle dvije godine imao najsnažniji motor na gridu, a posebno se potentnost njihovog motora vidjela u drugoj polovici prošle sezone kada su u pet utrka zaredom osvajali pole position.

Međutim, rivali su primijetili ‘čudno’ ponašanje Ferrarijevog motora, a FIA je na razne upite reagirala tehničkim direktivama, koje su dovele do pada performansi Ferrarijevog motora. Dodatan udarac je Ferrari doživjeo ove sezone, kada je FIA uvela dodatne promjene pravila kako bi zatvorila sve potencijalne sive zone—a pošto je njihov motor bio unutar sive zone, izgubili su najviše na snazi.

Osim toga je veliku prašinu podigla kontroverzna nagodba FIA-e i Ferrarija. Iako FIA u svojoj istrazi nije mogla dokazati da je Ferrarijev motor bio nelegalan, očito je da je ekipa iskorištavala neke rupe u pravilima.

Slab motor je glavni uzrok loših Ferrarijevih performansi u ovoj sezoni, ali su u posljednjih nekoliko utrka značajno napredovali u polju aerodinamike bolida, što se odrazilo i na rezultate. Ferrari je u Turskoj osvojio 3. i 4. mjesto, što im je najbolji rezultat sezone, te imaju tračak nade da bi mogli završiti treći u generalnom poretku konstruktora.

Međutim, motor i dalje ostaje najveća bolna tačka Ferrarija. S obzirom da ekipe nove specifikacije mogu uvesti samo prije prve utrke nove sezone, Ferrari je bio osuđen da problematični motor koristi do kraja ove godine.

No, Ferrari punom parom radi na pogonskim jedinicama za 2021. i 2022. godinu, a šef ekipe Binotto je već ranije rekao da motor za 2021. pokazuje ‘ohrabrujuće znakove’ na dinamometru, ali teško je reći hoće li to biti dovoljno da se sustigne Mercedes.

Binotto kaže da bi sustizanje Honde i Renaulta samo po sebi već bio veliki uspjeh:

“Trenutno nemamo najbolji motor, ali slijedeće godine ćemo imati potpuno novi motor. Kada bi se izjednačili sa Hondom i Renaultom, to bi već bio izuzetan korak naprijed,” rekao je šef Ferrarija.

Binotto kaže da je možda nerealno očekivati da slijedeće godine Ferrarijev motor bude jednak Mercedesovom.

“Možemo li stići Mercedes? Možda bi previše očekivali jer to znači da trebamo pronaći 40 do 50 KS. Moramo imati na umu da će za cijelu 2021. godinu biti dopuštena samo jedna specifikacija motora, osim manjih detalja—nema mjesta za greške,” dodaje Binotto.