Mercedes je jučer predstavio svoj novi bolid za 2020. godinu, s kojim će juriti svoj sedmi uzastopni konstruktorski naslov. Novi W11 je evolucija svog prethodnika, koji je prošle godine pobijedio na 15 utrka.


Mercedes je prošle godine dominantno osvojio oba naslova, te je stoga logično što su sa novim W11 nastavili slijediti filozofiju koja se pokazala izuzetno uspješnom. W11 je evolucija svog jako uspješnog prethodnika, ali prve slike novog bolida pokazuju da je Mercedes ‘pritiskao’ u određenim područjima sa agresivnim konceptima kako bi ‘iscjedio’ još performansi. Prve koncepte za novi bolid je Mercedes počeo razvijati još 2018. godine, a W11 posjeduje nekoliko novih značajki. Valja napomenuti da će se bolid mijenjati tokom predsezonskih testiranja i do prve utrke u Australiji, ali prve fotografije nam mogu poslužiti da stvorimo prvobitnu sliku novog bolida.


Prednje krilo i nos

Mercedes je zadržao identičan oblik nosa kao i prošle godine, iako on djeluje nešto tanje. Krilo u obliku plašta ispod nosa je također blago modificirano. Srebrne strijele nastavljaju slijediti svoju filozofiju prednjeg krila, koje je balans između generiranja downforcea i usmjeravanja struje s vanjske strane prednjih točkova.

U 2019. smo vidjeli razne pristupe dizajnu prednjeg krila—prednja krila čiji je glavni zadatak bio proizvodnja downforeca (‘opretećena’ prednja krila) i krila čiji je glavni zadatak usmjeravanje zraka s vanjske strane prednjih točkova, tj. ‘neopterećena’ prednja krila. Prednja krila čiji je glavni zadatak proizvoditi downforce su maksimalno podignuta kod bočnih ploča, a ta se visina smanjuje kako idete prema nosu. Ovakav pristup maksimalno povećava downforce, ali smanjuje sposobnost krila za usmjeravanje zračne struje s vanjske strane prednjih točkova.

Druga vrsta krila je postavljena za maksimalno usmjeravanje zračne struje oko vanjske strane prednjih točkova, ali smanjuje downforce. Glavni elementi su puno kraći kod bočnih ploča, zbog čega je lakše ‘skrenuti’ zračnu struju oko gume, ali to znači da krilca proizvode manje downforcea.

Prednje krilo W10 i W11 je kompromis između proizvodnje maksimalnog downforcea i usmjeravanja zračne struje s vanjske strane prednjih točkova. Gornji elementi krilca se smanjuju u visini kod bočnih ploča (crvena boja) i sarađuje zajedno sa ukrivljenim dijelom bočne ploče (zelena boja) kako bi se poboljšalo skretanje zračne struje s vanjske strane prednjih točkova. Visina krilaca se smanjuje ka unutrašnjosti, tj. prema nosu (žuta boja).

Prednje krilo Mercedesovog W10 s prošlogodišnje VN Brazila.

Iako su renderi koje je Mercedes objavio sugerirali nekoliko modifikacija u odnosu na prošlu godinu, prednje krilo koje je korišteno tokom prve, probne vožnje novog W11 je identično prošlogodišnjem. Bit će interesantno vidjeti kakve će nadogradnje Mercedes donijeti za svoje prednje krilo u Melbourneu.

Usporedba prednjeg krila između W11 (lijevo) i W10 sa VN Brazila (desno)

Prednji ovjes je evolucija prošlogodišnjeg koncepta. U poređenju sa Ferrarijem i Red Bullom su gornja ramena ovjesa pričvršćena relativno visoko za šasiju.


Područje iza prednjih točkova i bočni usmjerivači zraka

Timovi konstantno modificiraju aerodinamičke elemente i profile iza prednjih točkova. Bočni usmjerivači zraka na W11 su slični onim prošlogodišnjim, koji je kombinacija horizontalnog elementa iznad bočnog otvora za hladnjak s glavnim vertikalnim usmjerivačem zraka.

Bočni usmjerivači kod otvora za hladnjake na W11 (lijevo) i W10 (desno)

Niz elemenata koji čini donji dio bočnih usmjerivača zraka, koji se prostiru uz bolid odmah iza prednjih točkova (crvenim) su modifikacija prošlogodišnjeg dizajna, iako je Mercedes zadržao sličnu aerodinamičku filozofiju W10 u ovom području.

Lijevo su bočni usmjerivači zraka na W11, a desno na W10.

Bočne stranice

Najveće promjene na W11 su primjetne na bočnim stranicama. Optimizacija pakiranja pogonske jedinice i sistema za hlađenje su svojevrsni trend u 2020. dosad. Uži i nešto širi bočni otvori za hlađenje su posljedica užeg pakiranja komponenti pogonske jedinice, što je rezultiralo i užim zadnjim krajem.

Bočni otvori za hlađenje su preoblikovani, pošto je Mercedes pomakao prema dole bočnu udarnu strukturu, kako bi prema gore pomjerili bočne otvore za hlađenje. U ovom području je Mercedes slijedio Ferrarijev koncept visokih bočnih otvora za hlađenje kojeg su ovi predstavili sa svojim SF70H 2017. godine.

Ovakva postavka bočnih otvora za hlađenje poboljšava efikasnost i samo hlađenje.  Rezultat ovakve postavke bočnih otvora, uz poboljšanje hlađenja i pakiranja pogonske jedinice unutar šasije su dosta uže bočne stranice. Već kod samog kokpita se bočne stranice počinju sužavati prema zadnjem kraju, što ostavlja veći prostor na podnici. Ovo ujedno smanjuje otpor zraka i povećava maksimalnu brzinu bolida.  Mercedes je promijenio dizajn spremnika za gorivo, što im je omogućilo smanjivanje ‘izbočine’ na bočnim stranicama, te sužavanje zadnjeg kraja bolida.

Iako su smanjili bočne otvore za hladnjake, Mercedes je zadržao isti oblik otvora za hlađenje iznad vozačeve glave kao prošle godine sa 3 odvojena kanala.


Zadnji kraj

Na zadnjem kraju su također primjetne određene promjene. Pokrov motora je uži nego prošle godine i Mercedes je ovdje slijedio sličan put kao Ferrari. Na podnici se ispred zadnjih točkova vide vertikalna krilca. Zadnji ovjes je visoko pričvršćen za šasiju, te ramena ovjesa maksimalno pomažu aerodinamici. Red Bull je također išao sličnim putem.

Stražnje krilo je i dalje pričvršćeno za 2 nosača i ono generalno nije pretrpjelo veće promjene—no, uzmimo u obzir da je ovo samo verzija bolida sa predstavljanja i vjerovatno će biti nekih promjena za prvu utrku. Inžinjeri su dodali i dvostruko T krilo za dodatni downforce.


Mercedes je ‘bacio rukavicu’ u lice svojim konkurentima s novim W11, koji je poboljšana verzija svog prethodnika W10, koji je prošle godine otpuhao konkurenciju—pogotovo u prvom dijelu sezone kada su Srebrne strijele slavile na 10 od prvih 12 utrka—od čega je bilo 8 dvostrukih pobjeda.

Ferrari i Red Bull će se morati dobro ‘oznojiti’ ako 2020. žele izazvati Mercedes. Njemačka momčad je poradila na hlađenju, koje im je na nekim utrkama prošle sezone bilo kritično, a dodatno su poboljšali dobre strane prošlogodišnjeg bolida.  Mercedes i u ovu sezonu ulazi kao favorit za naslov, a sa novim W11 će juriti sedmu uzastopnu konstruktorsku titulu, dok će Hamilton tražiti izjednačenje Schumacherovih rekorda po broju naslova i pobjeda. Staza će pokazati ko je napravio najbolji posao preko zime.