Šef Ferrarija Mattia Binotto pojasnio je što Ferrari tokom kvalifikacija i utrke u Brazilu nije imao svoju uobičajenu prednost na pravcima, a rekao je da su po prvi put bili blizu Red Bulla u zavojima.


Nakon šest uzastopnih pole positiona nakon ljetne pauze, Ferrari u posljednje dvije utrke nije startao sa prve pozicije, a tokom kvalifikacija u Brazilu su bili osjetno sporiji na pravcima nego tokom treninga. Iako se to može jednostavno objasniti da su korišteni drugačiji režimi rada motora, Ferrari je bio minimalno brži od konkurencije na pravcima u Brazilu, pošto je Red Bull bio jako blizu na ravnim dijelovima.

Iako su se pojavile špekulacije da je Ferrari zbog posljednje dvije tehničke direktive izgubio svoju prednost na pravcima, šef talijanske momčadi Mattia Binotto je rekao da su imali manju maksimalnu brzinu zbog setupa bolida.

„Red Bull i Honda su bili brzi. Bili su brzi tokom cijelog kruga, bili su brzi i na pravcima. Moramo to analizirati, ali ako pogledam naše kvalifikacije i usporedim ih s njihovim, mislim da smo imali gotovo jednaku brzinu u uvjetima ograničenog gripa (u zavojima).“

„Bilo je jako tijesno na pravcima, u smislu uslova ograničenih snagom motora. Mislim da je u pitanju balans između aero konfiguracije, šta odaberete. Ovo je prvi put da smo im bili blizu u uslovima ograničenog gripa, pokazujemo da se Ferrari kreće u drugačijem smjeru što se tiče setupa, dajući prednost brzini u zavojima,“ rekao je Binotto.

Ferrari je u Brazilu imao puno bolju utrku u smislu brzine bolida nego u Austinu, iako su Vettel i Leclerc odustali nakon što su se sudarili jedan s drugim tokom dvoboja u 66. krugu. Na VN SAD-a je Leclerc pak završio tek četvrti, preko 50 sekundi iza pobjednika Bottasa i tada su krenule špekulacije da su pali u performansama zbog tehničke direkive.

No, Binotto kaže da je Ferrari u Americi imao problema sa postavkama bolida koje su vezane za gume i da su zbog toga bili tako spori.

„Brazil je bio sličan Meksiku i prethodnim utrkama. I dalje nam nedostaje brzine u utrci—ne previše, ali onoliko koliko nam je potrebno da ostanemo ispred. Sebastian je bio siguran treći, bio je brži od Mercedesa i jednog Red Bulla. Charles sa 14. bi bio na postolju u konačnici, tako da je utrka bila okej.“

„Utrka u Austinu je bila loša, nije bila u kontinuitetu sa ostalim utrkama. Još uvijek nam nije jasno šta se tamo desilo. Ali balans bolida nije bio dobar, vozači su se mučili prenijeti energiju na gume kako bi ih zagrijali, tako da je u pitanju setup povezan s gumama. Poduzeli smo neke akcije ovdje, ali to je nešto što držimo unutar tima, kao situaciju specifičnu za bolid,“ dodao je šef talijanske momčadi.

Povezana tema: FIA zaplijenila Ferrarijev sistem za gorivo