Toto Wolff je odbacio mogućnost angažiranja Mattie Binotta za Mercedes, rekavši da je previše porculana slomljeno između njih, ali napominje da mu je Ferrari ponudio mjesto šefa ne bih je odbio.

Binotto će napustiti svoju poziciju šefa Ferrarija na kraju godine nakon što je proveo četiri sezone na čelu poslije neuspjelog pokušaja talijanske momčadi da osvoji naslov 2022. godine.

Unatoč tome što je uživao u svojoj najboljoj sezoni kao šef Ferrarija, katalog operativnih i strateških pogrešaka, kvarova u pouzdanosti, omogućio je Red Bullu i Maxu Verstappenu da osvoje oba prvenstva, produžujući sušno razdoblje bez naslova.

Govoreći u podcastu Beyond the Grid, Wolff je priznao da je bio iznenađen koliko je dugo Binotto ostao na poziciji, da bi se nakon toga “dogodilo neizbježno.”

“Uvijek je bilo jasno da je pod velikim pritiskom, rekao je šef Mercedesa.

“Budući da ste šef tima u Ferrariju, bolje bi vam bilo da imate dobar ugovor za odlazak. Sada se vjerovatno dogodilo ono neizbježno, ali on se držao duže nego što sam mislio.”

Austrijanac je dodao kako je biti čelni čovjek Ferrarija nešto poput predstavljanja države. Smatra da je Binotto bio na vatrenoj liniji.

“Predstavljajući Ferrari, predstavljate cijelu zemlju,” istakao je Woff. “Zapisuju te kad si gore zapisuju te kad si dole, ali brutalno.”

“Svakako šef  Ferrarija, kao Talijan vjerovatno još više. Jer kao stranac ne čitaš vijesti! Ali kao Talijan, ti si na vatrenoj liniji,” uvjerava on.

Upitan postoji li šansa da Binotto dobije ulogu u Mercedesu ili njihovom odjelu za pogonske jedinice visokih performansi, Wolff je odgovorio: “Ne. Mislim da je previše porculana bilo razbijeno između nas u posljednjih nekoliko godina, da bi ovo bilo moguće.”

O njihovom zategnutom odnosu, šef Srebrnih strijela je dodao: “Mislim da smo Mattia i ja imali svoje trenutke, to nije tajna tijekom mnogih godina. Ali na neki način to smo konsolidirali 2022. Bili smo na puno, puno boljem mjestu.”

Wolffa su također pitali bi li prihvatio ponudu Ferrarija prije udruživanja snaga sa Mercedesom početkom 2013.

Austrijanac, koji sada posjeduje trećinu Mercedesove F1 ekipe, priznao je da bi prije bio zainteresiran za prelazak u Maranello da mu je Ferrari dao ponudu.

“Svako tko kaže da ga ne zanima dabude šef tima u Ferrariju jednostavno ne govori istinu.”

“Morao sam se štipati sve do danas što mi je Daimler dao priliku da postanem partner i suvlasnik, to je nešto na što sam izuzetno ponosan.”

“Ali isto tako, da je Ferrari došao iza ugla i nekim čudom mi ponudio takvu poziciju, bilo bi isto,” zaključio je Toto Wolff.