Bivši vozač Formule 1, Mark Webber smatra da će George Russell biti prijetnja svom timskom kolegi Lewisu Hamiltonu u Mercedesu jer je spreman za borbu na vrhu.

Mladi Britanac je napravio iskorak u svojoj karijeri jer je iz Willimasa, koji se borio na zadnjem dijelu grida, došao u šampionsku momčad – Mercedes – koja drži primat na vrhu premier klase.

Russellov boravak u momadi iz Grovea nije ostao nezapažen. George je jasno stavio do znanja o kakvom se potencijalu radi. Prikazao je zavidne performanse u slabašnom Williamsu, a postao je nevjerovatan u kvalifikacijama.

Novi vozač njemačke momčadi je već isprobao šta znači imati dominantan bolid. Tijekom utrke u Sakhiru 2020. godine, 23-godišnjak je mijenjao zaraženog Hamiltona i bio je na dohvat pobjede.

Međutim, neobjašnjiva pogreška prilikom mjenjanja guma je Russella dovela do stajanja na najvišoj stepenici postolja već u njegovom prvom i iznenadnom ulasku u Mercedesov bolid.

Sve ove stvari zna i Mark Webber, koji vjeruje da će Russellovo iskustvo u Formuli 1 značiti da će se brzo prilagoditi borbi na vrhu grida, ukazujući na Hamiltonovu formu tijekom njegove rookie sezone u McLarenu 2007. godine kao dokaz da vozačima nije uvijek potrebno vrijeme da podignu svoju razinu vožnje.

„Boriti se protiv Lewisa će biti jako izazovno. Ali, George sada ima gotovo pedeset utrka iza sebe, tako da je spreman za to (vrh),“ rekao je Webber za Formel Austria.

„Lewis je otišao direktno na vrh, što pokazuje njegov kalibar. To mogu učiniti samo izuzetno posebni vozači. Devedeset devet posto vozača treba nekoliko utrka da se naviknu na ideju da budu na vrhu (grida),“ dodao je.

Webber smatra da je najveći zadatak sa kojim se Russell suočava u 2022. mentalno prilagođavanje različitim očekivanjima vožnje bolida na vrhu grida u odnosu na ono na što je navikao u posljednje tri sezone.

„George je spreman za to, ali to je drugačije nego dobro se kvalifikovati se u bolidu sa lošim učinkom i raditi dobro kada je mali pritisak,“ pojašnjava on.

„George će znati da će doći do velikog pomaka u intenzitetu koji dolazi sa očekivanjem da će se svake sedmice kvalifikovati u prvi startni red i svaku utrku završavati na prvim mjestima,“ zaključio je Mark Webber.